Ģimenēm par valsts atbalstu mājokļa iegādei piedāvā noteikt gada likmes - 3,85%, 2,4% un 1,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valsts atbalsts mājokļa iegādēm ģimenēm ar bērniem varētu sadārdzināties, jo programma ir tik populāra, ka tai trūkst naudas. Ģimenei ar vienu bērnu varētu prasīt samaksāt 3,85% no valsts galvojuma summas, ģimenei ar diviem bērniem – 2,4%, bet daudzbērnu ģimenēm – 1,7%, sarunā ar Latvijas Radio pastāstīja Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas nodaļas vadītāja Dace Vītola.

Viņa norādīja, ka pieprasījums pēc valsts atbalsta ir liels. Pērn tas sniegts 2226 ģimenēm, pērn gada pēdējā ceturksnī valsts atbalstītie kredīti bija 33% no visiem tirgū izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem, bet šī gada pirmajā ceturksnī – 50%.

Valsts programmas ietvaros galvo līdz 10% no aizdevuma summas un ne vairāk kā 10 000 eiro, ja ģimenē ir viens bērns;  līdz 15% no summas un ne vairāk kā 15 000 eiro, ja ģimenē ir divi bērni; līdz 20% no aizdevuma summas un ne vairāk kā 20 000 eiro, ja ģimenē ir trīs un vairāk bērni.

Valsts galvojums ļauj ģimenēm samazināt vai izvairīties no pirmās iemaksas, ko bankas pieprasa, izsniedzot kredītus.  Programmu finansēja no līdzekļiem, kas iegūti no termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas, bet šie ieņēmumi sāka izsīkt.  

Lai turpinātu programmu, varēja samazināt atbalsta apjomu, bet to saņemtu mazāk ģimeņu, tāpēc ministrija piedāvā noteikt, ka ģimenes samaksā  valsts finanšu iestādei “Altum” noteiktu procentu no galvojuma summas -  3,85% gadā, 2,4% gadā vai 1,7% gadā atkarībā no bērnu skaita.  Šī likme būtu noteikta uz 10 gadiem.  

Ministrija iepriekš informēja, ka šis scenārija izdiskutēts koalīcijas padomē,  un šis maksājums ir nesalīdzināmi mazāks un izdevīgāks nekā jebkurā komercbankā.

“Šis faktiski ir vienīgais vieds, kā šobrīd turpināt programmu un piedāvāt ievērojamu valsts atbalstu ģimenēm mājokļa iegādei. Pretējā gadījumā programmā esošie līdzekļi beigtos šī gada jūnijā, kas nozīmē to, ka pirmo iemaksu mājokļa iegādei ģimenēm nāksies iekrāt pašām,” iepriekš skaidroja ministrija.

2014.gadā uzsāktās mājokļu galvojumu atbalsta programmas mērķis ir palīdzēt ģimenēm ar bērniem tikt pie savām mājām, atvieglojot iespēju nodrošināt pirmo iemaksu kredītam mājokļa iegādei vai būvniecībai. Iedzīvotāju interese par programmu ir liela; līdz šim brīdim kopumā ir atbalstītas 2226 ģimenes, kurās kopā ir 3251 nepilngadīgs bērns. Saskaņā ar programmas nosacījumu pārskatīšanu šogad programmas ietvaros valsts varēs atbalstīt mājokļa iegādi 2000 ģimeņu, 2017.gadā - 4500 ģimenēm, 2018.gadā - 6000 ģimenēm. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti