Krustpunktā

Augstākā izglītība: vai vienlaikus ar studiju maksu aug arī mācību kvalitāte

Krustpunktā

Nedēļas notikumus vērtē žurnālisti

Krustpunktā studijā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards

Gerhards: Atteikties no glifosāta izmantošanas būtu priekšlaicīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas lauksaimnieki darbojas vienotajā Eiropas Savienības tirgū ar citu valstu zemniekiem, tādēļ neizvērtējot visus apstākļus būtu priekšlaicīgi atteikties no tādu "augu aizsardzības" līdzekļu kā glifosāts izmantošanas, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība (NA)).

Gergards norādīja, ka Latvijā aptuveni 20% lauksaimniecībā izmantojamās platības apstrādā bioloģiskie zemnieki, līdz ar to nākamajā plānošanas periodā plānots būtiski atbalstīt bioloģiskās produkcijas noieta tirgus. "Jārēķinās, ka zemnieki darbojas vienā kopējā tirgū ar zemniekiem, kas izmanto daudzus augu aizsardzības līdzekļus. Jāizvērtē kurā brīdī varam atteikties no augu aizsardzības līdzekļu izmantošanas. Tiek diskutētas vadlīnijas. Sakojam. Ja būs vienādi apstākļi - pievienosimies [glifosāta] aizliegumam. Neizvērtējot apstākļus būtu priekšlaicīgi. Nākošajā plānošanas periodā plānojam būtiski atbalstīt bioloģiskā noieta tirgus," tā Gerhards.

Jūlija sākumā Austrija kļuva par pirmo Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, kas pilnībā aizliedza pretrunīgi vērtēto ķimikāliju glifosātu, kas galvenokārt tiek izmantots herbicīda "Roundup" ražošanā. Balsojumā Austrijas parlamentā deputātu vairākums atbalstīja šādu Sociāldemokrātiskās partijas (SPÖ) ierosinājumu.

2017.gadā ES apstiprināja glifosāta lietošanu uz pieciem gadiem. Atsevišķas dalībvalstis ES apstiprinātas preces var aizliegt tikai īpašos gadījumos, jo tas kaitē bloka vienotajam tirgum. Glifosātu "Roundup" ražošanā izmanto Vācijas ķimikāliju un farmācijas kompānija "Bayer", pret kuru ASV vērsti vairāki tūkstoši prasību saistībā ar aizdomām, ka viela izraisa vēzi. ANO Pasaules Veselības organizācija glifosātu atzinusi par "iespējami kancerogēnu" vielu.

Savukārt vaicāts par to, vai Latvijas zemniekiem šādā gadījumā nevajadzētu meklēt naudas iegūšanas iespējas, piemēram, apsverot marihuānas audzēšanu, Gerhards norādīja, ka ir nepieciešams rūpīgs izvērtējums, lai mūsu valstī varētu domāt šādā virzienā. "Mūsu ražotāji pamatproduktos ir ieņēmuši pietiekami labas pozīcijas," pauda zemkopības ministrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti