Ģenerālprokurors: Netīrās naudas apkarotājiem trūks kapacitātes «ABLV» bankas pašlikvidācijas kontrolei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam jeb Kontroles dienestam trūks kapacitātes izsekot katram maksājumam, kad sāksies aktīva "ABLV" bankas pašlikvidācija, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" teica ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš norādīja, ka bankas pašlikvidācijā ietilpst arī noguldījumu izmaksa klientiem, kur ir dažāda lieluma summas.

"Tur ir miljardiem summu, kas jāizmaksā. To nevarēs izkontrolēt. Uzskatu, ka detaļās ne Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), ne Kontroles dienestam nav skaidrs, kā tas notiks," teica ģenerālprokurors.

Viņš gan arī norādīja, ka likumā nav noteikts, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam būtu jāpiedalās bankas likvidācijas procesā. Tajā pašā laikā dienests izvērtē ziņojumus par izejošām un ienākošām naudas summām, kuras varētu būt noziedzīgi iegūti līdzekļi.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) trešdien Latvijas Televīzijā teica, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam konsultantu nolīgšanai tiks piešķirti papildu līdzekļi.

"Kontroles dienestam, nu jau Ilzes Znotiņas vadībā, arī tiks piešķirti resursi, lai viņi var noalgot profesionālus konsultantus, kas palīdzētu viņiem veikt savu darbu "ABLV" pašlikvidācijas procesā. Ja nu tiek ieraudzīta netīra nauda, lai Kontroles dienests to var apstrādāt un profesionāli darīt savu darbu, lai nebūtu atkarīgi no pašas bankas izraudzītiem likvidatoriem un konsultantiem," pauda ministre.

KONTEKSTS:

"ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 26.februārī pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju pēc reputācijas problēmām, ko komercbanka piedzīvoja pēc tam, kad ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās.  "ABLV Bank" marta sākumā FKTK iesniedza pašlikvidācijas plānu. Iesnieguma projektu sagatavoja bankas akcionāru sapulces ievēlētie likvidatori.  Plānu FKTK akceptēja 12.jūnijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti