«Gazprom» par sev piederošajām «Conexus» akcijām prasot pārāk augstu cenu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sarunas par Krievijas dabasgāzes gigantam "Gazprom" piederošo Inčukalna pazemes gāzes krātuves īpašnieka "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") iegādi norit ļoti smagi, un pusēm arvien nav izdevies panākt vienošanos par darījuma nosacījumiem.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens
00:00 / 00:19
Lejuplādēt
Galvenais domstarpību iemesls ir "Gazprom" piederošo akciju cena. Proti, "Gazprom", kam pieder nedaudz vairāk kā 34% "Conexus" akciju, par tām pieprasījis būtiski augstāku cenu nekā tā, par kuru akcijas tika atpirktas no citiem akcionāriem, atzina ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

 

Pērnā gada nogalē valstij piederošā AS "Augstsprieguma tīkls" iegādājās "Uniper" un "Itera Latvija" piederošās "Conexus" akcijas, par tām kopumā samaksājot vairāk nekā 57 miljonus eiro.

Pašreizējā "Conexus" akcionāru struktūra ir būtiskākais šķērslis uzņēmuma sertificēšanai, komentē Ašeradens.

"Šobrīd jau ir regulatora lēmums, ka, paliekot "Gazprom" kā akcionāram "Conexus Baltic Grid", šis uzņēmums nevar pilnībā tikt sertificēts. Pirms sākas noteikta veida sankciju procedūra, mums ir jāmeklē izeja no šīs situācijas," teica ministrs, atzīstot - tas, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) konstatēja arī "Marguerite Fund" interešu konfliktu, bijis pārsteigums.

Ministrs piebilda, ka "Marguerite Fund" par SPRK lēmumu vērsusies Eiropas Komisijā, kas esot atbalstījusi regulatora lēmumu. "Tā kā šī problēma mums ir uz galda, un mēs meklējam risinājumus, kādā veidā to varētu atrisināt," sacīja ekonomikas ministrs.

KONTEKSTS:

"Conexus" ir dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums, kas izveidots pēc dabasgāzes tirgus monopoluzņēmuma "Latvijas gāze" sadales, nodalot no tā gāzes pārvades un uzglabāšanas infrastruktūru, tostarp Inčukalna pazemes gāzes krātuvi. Enerģētikas likumā noteikts, ka gāzes tirgus liberalizācijā līdz 2017.gada 31. decembrim "Conexus" ir jābūt juridiski neatkarīgam no dabasgāzes apgādes komersantiem, kas nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību un sadali.

Pērn decembra vidū AS "Augstsprieguma tīkls" noslēdza darījumu ar Vācijas enerģētikas uzņēmumu "Uniper Ruhrgas International GmbH” par tam piederošo 18,31% "Conexus" akciju iegādi. Neilgi pēc tam "Augstsprieguma tīkls" nopirka arī SIA "Itera Latvija" piederošās 16,05% "Conexus" kapitāldaļas.  Tādējādi Latvijas valstij kopumā pieder 34,36% "Conexus" akciju. Par tām "Augstsprieguma tīkls" samaksājis vairāk nekā 57 miljonus eiro.

Krievijas "Gazprom" arvien pieder aptuveni 34% "Conexus" akciju, bet "Marguerite Fund" – 29% akciju. Abi šie uzņēmumi ir saistīti arī ar dabasgāzes piegādes un tirdzniecības darbībām, līdz ar to SPRK uzskata, ka šiem abiem "Conexus" akciju īpašniekiem ir interešu konflikts, proti, viņiem varētu būt interese gūt peļņu gan "Latvijas gāzē", gan "Conexus".  Tādēļ "Conexus" pašlaik tikai daļēji atbilst sertificēšanas prasībām, secināja SPRK.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti