«Gazprom» ietekme Eiropas dabasgāzes tirgū pērn būtiski augusi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Par spīti Eiropas Savienības centieniem samazināt savu enerģētisko atkarību no Krievijas, jaunākie statistikas dati liecina, ka 2015.gadā šie centieni nav vainagojušies ar panākumiem, un faktiskā Krievijas energokoncerna ''Gazprom'' ietekme Eiropas valstu tirgū ir tikai pieaugusi.

Par spīti spriedzei un savstarpējām sankcijām Eiropas Savienības un Krievijas attiecībās, Krievijai 2015.gadā faktiski ir izdevies palielināt savu ietekmi Eiropas dabasgāzes tirgū, uz Eiropas valstīm, neskaitot Baltiju, piegādājot par 8% vairāk, nekā iepriekšējā gadā, liecina ''Gazprom'' publicētie dati. Īpaši strauju kāpumu ''Gapzprom'' piegādes piedzīvojušas uz Vāciju un Franciju – attiecīgi par 17,1% un 36,8%. Tiesa, uzņēmumam ''Gazprom'', tas, visticamāk, nav liels pārsteigums, jo labus darbības rezultātus uzņēmuma vadītājs Aleksejs Millers prognozēja jau pērnā gada vidū:

''Labas ziņas. ''Gazprom'' gāzes piegādes apjomi 2015.gadā pret 2014.gadu uzrāda pozitīvu dinamiku. Un mēs prognozējam, ka ''Gazprom'' piegādātie dabasgāzes apjomi 2015.gadā absolūtos skaitļos pārsniegs 2014.gada rādītājus. Un pats galvenais ir tas, ka ''Gazprom'' piegādātās dabasgāzes daļa Eiropas Savienības valstu tirgū kopumā arī palielināsies.''

Aleksejs Millers uzņēmuma panākumus skaidro gan ar to, ka Eiropā nopietnu konkurenci tā arī nav spējuši radīt sašķidrinātās dabasgāzes piegādātāji, gan arī ar faktu, ka Eiropas Savienības valstīs strauji samazinās vietējā dabasgāzes ieguve.

''Tas ir pašā Eiropā krītošās dabasgāzes ieguves faktors. Šī tendence nesākās tikai vakar, un daudzas valstis, kuras vēl pirms dažiem gadiem bija neto gāzes eksportētājas, nu jau ir kļuvušas par neto importētājiem','' saka Millers.

Sagaidāms, ka statistikas dati un arī ''Gazprom'' prognozes par to, ka uzņēmuma noiets un ietekme Eiropas tirgū tikai augs, būs neiepriecinoši lielai daļai Eiropas politiķu, kuri atklāti atzīst, ka jau šobrīd Eiropas atkarība no Krievijas energoresursiem ir nepieņemami augsta.

Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš nesen notikušās debatēs par Eiropas Enerģētikas savienības veidošanu esošo situāciju salīdzināja ar Padomju Savienību:

''Iedomājamies padomju laika pārtikas veikalu, un šajā veikalā ir  tikai viena ražotāja preces. Kas tas ir? (..) Veikalos nebija konkurences. (..) Padomājam par situāciju enerģētikas jomā - atrodamies līdzīgā situācijā, kur Eiropas Savienībā mums trūkst konkurences. Līdz ar to cenas ir pārāk dārgas, mums izvēles nav, mums ir ļoti liela atkarība no importa.''

Dabasgāzes patēriņa apjoms un attiecīgi arī „Gazprom” imports pagājušogad ir audzis arī Latvijā, jo labvēlīgu elektrības tirgus apstākļu un zemas ūdens pieteces iespaidā Latvija pagājušogad ievērojami lielāku elektrības apjomu saražoja ar dabasgāzi apkurināmās termoelektrostacijās.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti