«Gazprom» atceļ Ukrainai piešķirtās gāzes piegādes atlaides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Krievijas dabasgāzes koncerns „Gazprom” nolēma nepagarināt Ukrainai piešķirto gāzes cenu atlaižu termiņu, un no aprīļa Ukrainai gāzes piegādēm atlaižu vairs nebūs, ziņo Krievijas masu mediji, atsaucoties uz koncerna vadītāju Alekseju Milleru. 

 „Apstākļos, kad Ukraina nepilda savas saistības, nepilda vienošanās, kas panāktas, parakstot  pielikumus pie līguma par atlaižu piešķiršanu, „Gazprom” nolēma nepagarināt atlaižu darbības termiņu,” Millera teikto citē „Interfax”.

Savukārt Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedvs paziņojis, ka „Gazprom” jāuzstāj uz pilnīgu Ukrainas parāda dzēšanu. Viņš arī norādījis, ka pašlaik, kad Ukraina ir parāda Krievijas koncernam par gāzes piegādēm, uzņēmuma lēmums ir pamatots.   

Pašlaik Ukraina ir parādā Krievijas gāzes koncernam vairāk nekā 1,5 miljardus ASV dolāru, vēsta aģentūra RBK.

Martā Krievija piegādāja gāzi par 268,5 ASV dolāriem par 1000 kubikmetru, savukārt, ja atlaides netiks piemērotas, cena būs 400 ASV dolāri par kubikmetru.

„Gazprom” lēmumu atbalstīja arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš otrdien preses konferencē skaidroja – ja Ukraina jebkurā gadījumā nemaksā,  bet tikai fiksē parāda summu, tad tas jādara pēc tirgus cenas, vēsta RBK.

„Gazprom” gan turpina saņemt daļējus Ukrainas maksājumus par piegādāto gāzi, bet parāds jau sasniedzis 1,529 miljardus ASV dolāru. Ukrainas Enerģētikas ministrija gan solīja dzēst parādu tuvākajos mēnešos. Ukrainas ministrija cerot, ka pēc parāda apmaksas varētu atkal saņemt atlaides.

Tajā pašā laikā Ukraina apsver iespēju pilnībā atteikties no Krievijas gāzes piegādēm, vēsta izdevums „Kommersant – Ukraina”. Ukraina varētu importēt gāzi no Polijas un Ungārijas, pastāv arī tehniskas iespējas importēt gāzi no Slovākijas.   

Izdevums „Korrespondent.net” savukārt atzīmē, ka Krievija, visticamāk, arī neapturēs savas gāzes piegādes Eiropai caur Ukrainu, jo, laužot līgumu, tieši Krievijai būtu jāmaksā līgumsodi Eiropas valstīm, nevis Ukrainai.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti