Gāzes tirgus liberalizācijas gadā LG koncerna peļņa sarukusi par trešdaļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

AS "Latvijas gāze" (LG) neto apgrozījums pērn bijis 331 miljons eiro, kas ir par 3,7% mazāk, salīdzinot ar koncerna ieņēmumiem gadu iepriekš. Savukārt LG koncerna peļņa pagājušajā gadā bija 26 miljoni eiro, kas savukārt ir par trešdaļu mazāk, salīdzinot ar koncerna nopelnīto 2016.gadā, liecina revidētais LG koncerna 2017.gada darbības pārskats.

2016.gadā LG koncerna neto apgrozījums bija 343,8 miljoni eiro, bet peļņa – 37,5 miljoni eiro.

LG koncerna pašu kapitāls 2017.gadā bija 308,05 miljoni eiro, bet gadu iepriekš – 599,4 miljoni eiro. Savukārt koncerna aktīvi 2017.gadā bija 400,1 miljons eiro, bet gadu iepriekš – 793,9 miljoni eiro.

LG koncerns atzīst, ka neizbēgamu ietekmi uz LG koncerna 2017.gada finanšu rādītājiem atstājusi LG sadalīšana,

2017.gada sākumā nodalot uzglabāšanas un pārvades virzienu un izveidojot pilnīgi jaunu un neatkarīgu uzņēmumu AS "Conexus Baltic Grid", kā to paredzēja Enerģētikas likuma prasības.

Pērn 1.decembrī LG nodalīja arī dabasgāzes sadales virzienu, izveidojot 100% meitas uzņēmumu akciju sabiedrību "Gaso". Tā ir juridiski, strukturāli, funkcionāli un operatīvi atdalīta kompānija ar atsevišķu un pilnīgi neatkarīgu padomi un valdi. LG kopā ar AS “Gaso” veido LG koncernu. 

LG koncerns 2017.gadā kopā investēja deviņus miljonus eiro, lielāko uzsvaru liekot uz ieguldījumiem sadales sistēmas uzturēšanā, kurā  investēti 72% no kopējām koncerna investīcijām.

LG koncerns pārdošanas apjoms pērn bija 1,316 miljoni kubikmetru, kas ir par 12,7% mazāk nekā gadu iepriekš.

LG pārdošanas apjomu samazinājumu skaidro ar konkurenci - 36 tirdzniecības uzņēmumu parādīšanos dabasgāzes tirgū.

LG koncerns pagājušajā gadā piegādāja gāzi vairāk nekā 400 000 klientu Latvijā un paplašināja savu klātbūtni dabasgāzes vairumtirdzniecības segmentā un dabasgāzes tirdzniecībā ārvalstīs.

'Ņemot vērā “Latvijas gāzes” sadalīšanu un ar to saistītās izmaksas, kā arī būtiskās dabasgāzes tirgus un uzņēmējdarbības vides izmaiņas, koncerna peļņa 26 miljonu eiro apmērā 2017.gadā ir uzskatāma par stabilu finanšu rezultātu. Raugoties nākotnē, "Latvijas gāzes" koncerna mērķis paliek saglabāt pozīcijas kā uzticamākajam dabasgāzes piegādātajam gan tirgus, gan mājsaimniecību klientiem un paplašināt tirdzniecību Baltijas reģionā,” norāda LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Lielākais LG akcionārs ir Krievijas "Gazprom" ar 34% akciju. Seko "Marguerite Fund" ar 28,97% akciju, "Uniper Ruhrgas International GmbH" – 18,26% akciju, SIA "Itera Latvija" – 16% akciju, bet citiem akcionāriem pieder 2,77% LG akciju, norāda LG.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti