Gāzes iesūknēšanas sezonu Inčukalnā krātuve sāks ar zemākiem uzglabāšanas tarifiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) par atbilstošu atzina AS "Conexus Baltic Grid" iesniegto dabasgāzes uzglabāšanas sistēmas pakalpojuma tarifu, kas paredz lētāk nekā pašlaik sniegt pakalpojumu četriem produktu veidiem laikā no 1. maija līdz nākamā gada 30. aprīlim, informēja SPRK.

2022./2023. gada krātuves ciklā AS "Conexus Baltic Grid" faktiskie ieņēmumi bijuši lielāki par plānotajiem, lielu daļu no tiem gūstot, organizējot krātuves jaudas izsoli. Tas ļāvis samazināt kopējās uzglabāšanas sistēmas izmaksas gaidāmajam krātuves ciklam par 22%, rezultātā arī samazinot dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojumu tarifus četriem produktu veidiem.

AS "Conexus Baltic Grid" dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojumu tarifi no 1. maija līdz 2024. gada 30. aprīlim ir noteikti šādi:

  • Grupētās jaudas produkts – 0,8761 EUR/MWh (14% zemāks par spēkā esošo);
  • Divu gadu grupētās jaudas produkts – 0,9308 EUR/MWh (14% zemāks par spēkā esošo);
  • Atslēdzamās jaudas produkts – 0,6981 EUR/MWh (14% zemāks par spēkā esošo);
  • Krājumu pārcelšanas produkts – 1,3581 EUR/MWh (25% zemāks par spēkā esošo);
  • Virtuālās pretplūsmas produkts – 0,5113 EUR/MWh (47% augstāks par spēkā esošo tarifu). Šo produktu izmanto, piemēram, ja dabasgāzes izņemšanas sezonas laikā tirgotājs vēlas krātuvē iesūknēt dabasgāzi vai otrādi, kas neprasa krātuves tehnoloģiskā režīma izmaiņas, lai to veiktu.

Viens no biežāk izmantotajiem dabasgāzes uzglabāšanas produktu veidiem pēc iesūknētā apjoma 2022./2023. gada iesūknēšanas sezonā bija grupētās jaudas un divu gadu grupētās jaudas produkts.

"Samazinoties uzglabāšanas pakalpojumu tarifiem brīdī, kad dabasgāzes cenas tirgū sarūk, ir pozitīvs signāls gaidāmajai 2023./2024. gada apkures sezonai. Šie apstākļi rada augstu motivāciju dabasgāzes tirgotājiem Latvijā un Baltijas reģionā iegādāties dabasgāzi un to uzglabāt krātuvē, tādējādi sekmējot ne vien efektīvu krātuves darbību, bet arī optimizējot kurināmā iegādes izmaksas," SPRK paziņojumā norādīja regulatora priekšsēdētāja Alda Ozola.

Tāpat norādīts, ka šie apstākļi sakrīt ar dabasgāzes tirgus atvēršanas brīdi – ar 1. maiju, potenciāli nodrošinot mājsaimniecību lietotājiem labākus dabasgāzes cenu piedāvājumus.

Inčukalna pazemes gāzes krātuves regulējums ir dinamisks un pielāgots dabasgāzes tirgus apstākļiem. Saskaņā ar tarifu aprēķināšanas metodiku "Conexus Baltic Grid" samazina nākamā tarifa perioda izmaksas, ja regulatīvā rēķina atlikums ir pozitīvs.

KONTEKSTS:

AS "Conexus Baltic Grid" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kas veic krātuves infrastruktūras uzturēšanas un uzlabošanas pasākumus, realizē nepieciešamos ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, uzrauga un kontrolē krātuves stabilitāti, kā arī atbild par krātuves jaudu rezervēšanu un pārdošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti