Dienas ziņas

Atbalsta pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā

Dienas ziņas

Līgumus par bērnu ēdināšanu varēs slēgt arī nākamnedēļ

Gāzes baloniem cena nedaudz kāpusi; apritē arī sarkanie baloni

Gāzes baloniem cena nedaudz kāpusi; apritē arī sarkanie baloni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Daudzās mājsaimniecībās, it īpaši laukos, ēdiena gatavošanai aizvien izmanto gāzes balonus. Pavasarī daudzviet veidojās to deficīts, bet tagad balonu ir pietiekami, taču cena ir pieaugusi. Gadu desmitiem ierastie lielie sarkanie gāzes baloni apritē paliks vēl ilgu laiku, lai gan pirms kāda laika valsts no tiem mudināja atbrīvoties.

Pie vietējā veikala Valmieras novada Dikļos gāzes balonu apmaiņas punktā redzami gan sarkanie 50 litru gāzes baloni, gan arī jaunie, mazāka izmēra gāzes baloni. Veikala vadītāja Iveta Knospiņa stāstīja – gadās, ka cilvēki par gāzes balonu apmaiņu izrāda lielāku interesi, tos izpērk un apmaiņas punktā paliek vien tukšie baloni. Bet aptuveni nedēļas laikā piegādātājs atved jaunus, uzpildītus gāzes balonus.

"Vairāk ir pensionāri, tad atbrauc jaunie, samaina balonus, nu kam ir lauku mājas. Tagad sāksies vēsāks laiks, tad arī iet vairāk gāze," sacīja Knospiņa.

Gana daudz gāzes baloni vajadzīgi arī šajā pagastā, Dikļos. Aptaujātie iedzīvotāji sacīja – elektrība ir dārga, tāpēc gāzes balons vajadzīgs pārsvarā ēdiena gatavošanai.

"Kā tērē, trīs mēnešus apmēram iet [gāzes balons]. Tas ēdiena gatavošanai. Ja vajag, ir pieejami. Te vienu laiku nebija, tad braucu uz Valmieru," teica Dikļu iedzīvotājs Māris.

Gāzes balonu tirdzniecības un apmaiņas punkts atrodas arī Kocēnu ciemata centrā. Šeit veikala un ēdnīcas īpašniece, SIA "Vidus un partneri" valdes priekšsēdētāja Gita Lapiņa stāstīja –

balonu cena gada laika augusi par aptuveni 10%. "Bet tas nenozīmē, kas tos pērk mazāk vai vairāk. Tiem, kam ir šīs gāzes plītis, tie arī pērk."

Savukārt gāzes tirgotājs Valmierā Jānis Mezītis stāstīja, ka problēmu ar gāzes balonu pieejamību mājsaimniecībām nav. Šajā gāzes tirgošanas centrā sarkanie 50 litru gāzes baloni netiek tirgoti vismaz piecus gadus. Galvenokārt jau drošības dēļ. Ja vēl pirms kāda laika visus mudināja no sarkanajiem gāzes baloniem atbrīvoties, tad pirms pāris gadiem valdība pieņēma lēmumu, ka apritē tomēr drīkst būt arī šie baloni. Tiesa, tādi, kas nav vecāki par 40 gadiem un kas regulāri tiek pārbaudīti.

"Bija no lietotājiem, pensionāru savienība interesējās, ka, ja vecie tiek izņemti, jaunie baloni var būt dārgāki. Tika veiktas tehniskās pārbaudes, tur bija vairāk nekā 4000 balonu no Patērētāju tiesību aizsardzības centra, kas veic šo uzraudzību, tika konstatēts, ka liela daļa ir labā lietojamības stāvoklī," stāstīja Ekonomikas ministrijas pārstāvis Normunds Vēbers.

Savukārt cena gāzes baloniem nav cēlusies tik strauji kā pa caurulēm plūstošajai dabasgāzei, jo propāns, ko pilda balonos, ir naftas produktu blakus produkts.

Vidēji viena sarkanā gāzes balona cena maiņā ir aptuveni 36 eiro, bet cenas dažādās vietās var atšķirties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti