Gauss: Valsts ieguldījumi «airBaltic» atmaksāsies vairākkārt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valdības lēmums ieguldīt aviosabiedrības “airBaltic” pamatkapitālā 250 miljonus eiro valstij atmaksāsies vairākkārt caur kompānijas samaksātajiem nodokļiem un ietekmi uz tautsaimniecību, paziņoja “airBaltic” izpilddirektors un prezidents Martins Gauss.

Valdības lēmums par būtisku valsts budžeta līdzekļu ieguldījumu “airBaltic” pamatkapitālā pieņemts tajā pašā sēdē, kad sprieda par ierobežojumu mīkstināšanu Covid-19 krīzes laikā. Ja Eiropas Komisija piekritīs, uzņēmuma pamatkapitālā no valsts budžeta ieguldīs 250 miljonus eiro. Līdz ar to valsts līdzdalība "airBaltic" palielināsies līdz 91%.

Saskaņā ar Gausa pirmdien, 11. maijā, prezentētajiem aprēķiniem laikā no 2020. līdz 2025. gadam kopumā nodokļos, tostarp darbaspēka nodokļos “airBaltic” samaksās 231 miljonu eiro.

Savukārt ietekme uz ekonomiku jeb “IKP efekts” būs 5,9 miljardi eiro piecos gados.

“Mēs atgriezīsim šo naudu Latvijas nodokļu maksātājiem vairākkārt,” sacīja Gauss, paužot pārliecību par izaugsmes atgriešanos pēc krīzes.

Pēc krīzes atgriežoties lidojumiem, “airBaltic” plāno algot 1000 darbinieku komandu, cerot līdz ar izaugsmi dubultot šo skaitli. Lidsabiedrība līdz 2023. gadam plāno sasniegt pirmskrīzes darbības līmeni.

Jau iepriekš “airBaltic” paziņoja par plānu lidojumus atsākt vien ar dažām lidmašīnām, ik nedēļu papildinot pa vienai. Sākotnēji lidos uz Tallinu un Viļņu.

Pasažieriem tiks dalītas aizsargmaskas un dezinfekcijas salvetes. Gauss neuzskata par nepieciešamu atstāt tukšas vidējās sēdvietas lidmašīnās, bet pieļauj šādi rīkoties, ja būs nepieciešams. Tādējādi "Airbus A220-300" lidmašīnā varēs pārvadāt 89 pasažierus, nevis 141 pasažieri.

Turklāt brīvu sēdvietu atstāšana varētu ietekmēt biļešu cenas.

KONTEKSTS:

Sākoties Covid-19 krīzei, kopš 17. marta ir apturēti starptautiskie pasažieru pārvadājumi. Nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” plānoja atbrīvot no darba aptuveni 700 darbinieku, kas ir gandrīz trīsreiz vairāk, nekā kompānija paziņoja iepriekš. Šādu rīcību uzņēmuma “ieziemošanai” atbalsta Satiksmes ministrija. "airBaltic" līdz oktobrim atcēlusi 50% lidojumu.

Vēlāk "airBaltic" apstiprināja jauno uzņēmuma biznesa plānu "Destination 2025 CLEAN", paredzot atgriešanos pie izaugsmes un pārvadājumiem ar 50 lidmašīnām līdz 2023. gada beigām.

Savukārt maijā valdība lēma Covid-19 krīzes dēļ ieguldīt “airBaltic” pamatkapitālā vēl 250 miljonus eiro, tādējādi palielinot valsts līdzdalību "airBaltic" līdz 91%. Šādam solim vēl jāsaņem Eiropas Komisijas piekrišana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti