Gauss: Alternatīva stratēģiskajam investoram ir «airBaltic» akciju kotēšana biržā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ja nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic" arī turpmāk neizdosies piesaistīt stratēģisko investoru, kā laba alternatīva varētu būt kompānijas akciju kotēšanas sākšana fondu biržā, un šis risinājums jau ticis apspriests, LNT ziņām sacīja "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

Kā ziņots, "airBaltic" sākusi realizēt lielāko investīciju projektu vēsturē, pērkot 30 un rezervējot vēl 30 "Bombardier CS300" sērijas lidmašīnas aptuveni četru miljardu eiro vērtībā. Lēmums pilnībā nomainīt un paplašināt gaisa kuģu floti esot izsaucis pozitīvas atsauksmes pasaulē. "Aviokompānijas vērtība pieauga pēc lidmašīnu pasūtījuma," LNT ziņām sacīja Gauss, kurš arī uzskata, ka šim lēmumam vajadzētu sekmēt stratēģiskā investora piesaisti, kas nevedas jau vairāk nekā divus gadus.

"airBaltic" pērn bija rekordaugsta peļņa, kas varētu būt laba zīme jebkuram investoram, atzina aviokompānijas vadītājs. "Mums tuvojas vēlēšanas, tāpēc es nedomāju, ka nākamajās 100 dienās mēs redzēsim ziņas, ka kompānija ir pārdota. Bet, jā, pasaule skatās uz mums. Es ticu, ka aviokompānijai vajadzīgs stratēģisks partneris nākotnē, bet laika ziņā spiediena uz to nav."

Vienlaikus "airBaltic" vadītājs kā ļoti labu vērtē iespēju kompānijas akcijas sākt kotēt fondu biržā, kas nozīmē, ka par tās īpašnieku varētu kļūt jebkurš. Pēc viņa teiktā, valsts galvenā vēlme ir spēcīga satiksmes sistēma, un nav nozīmes, vai to atbalsta ar finanšu vai stratēģiskā investora līdzekļiem. Arī uzņēmuma vadība esot atvērta dažādu veidu akcionāriem. Jautāts, kurš šobrīd izskatās reālāks scenārijs, Gauss pauda uzskatu, ka tas atkarīgs no potenciālo investoru intereses. "Es domāju, mums jāskatās, ko tirgus saka par "airBaltic" veiksmes stāstu. (..) Tātad, vai nu kompāniju kotējam biržā vai arī meklējam vienu vai divus investorus - tas ir akcionāru lēmums," izteicās "airBaltic" valdes priekšsēdētājs.

Gauss pārņēma "airBaltic" vadību 2011.gadā un pēdējos gadus ir viena no pelnošākajām amatpersonām Latvijā. Viņš LNT ziņām sacīja, ka turpinās vadīt "airBaltic" vēl trīs gadus, jo nesen ar viņu pagarināts darba līgums līdz 2020.gadam. "Ja jūs jautājat man par nākotni, tad mana nākotne ir te. Un es gribu tagad gūt panākumus no visa tā darba, ko mēs ieguldījām pirmajos septiņos gados, un tas pats attiecas arī uz pārējo vadību," norādīja Gauss.

"airBaltic" gada nogalē plānojot paziņot jaunus maršrutus un neplāno slēgt nevienu no esošajiem, arī ne lidojumus Rīga-Liepāja, lai gan šis maršruts esot izdevīgs galvenokārt tikai tad, ja tā pasažieri no Rīgas turpina ceļu tālāk ar citiem "airBaltic" reisiem.

Kā ziņots, "airBaltic" koncerna kopējie ieņēmumi pagājušajā gadā bija 353,639 miljoni eiro, kas ir par 19,6% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt koncerna peļņa pieauga vairākkārt, sasniedzot 4,703 miljonus eiro.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz vairāk nekā 70 galamērķiem, piedāvājot savienojumus uz galamērķiem lidsabiedrības maršrutu tīklā Skandināvijā, Eiropā, Krievijā, NVS un Tuvajos Austrumos. "airBaltic" piedāvā tiešos lidojumus arī no Tallinas un Viļņas.

Latvijas valstij pieder 80,05% "airBaltic" akciju, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - gandrīz 20% akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti