Rīta intervija

"Patvēruma "Drošā māja"" vadītāja Sandra Zalcmane par cilvēktirdzniecības kampaņu

Rīta intervija

Ekonomists Gundars Bērziņš par pētījumu "Latvijas reģionu ekonomiskās attīstības indekss"

"Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane par jaunajiem gāzes pārvades tarifiem

«Gaso» vadītāja: Gāzes rēķini nedaudz pieaugs, bet liks efektīvāk izmantot pieslēgumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No “Latvijas gāzes” nodalītā dabasgāzes sadales uzņēmuma “Gaso” iecerētie gāzes sadales tarifi nedaudz palielinās rēķinu mājsaimniecībām, un noteikti būs arī  neapmierinātība un iebildumi no kādiem uzņēmumiem, bet tarifu mērķis ir efektīvāka gāzes infrastruktūras un pieslēgumu izmantošana, intervijā Latvijas Radio atzina “Gaso” valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane.

Viņa skaidroja, ka atšķirībā no pašreizējā tarifa, kas paredzēja sadales maksu atkarībā no patērētā gāzes daudzuma, regulatoram iesniegtais tarifs paredz fiksēto maksājumu par gāzes pieslēguma jaudu un maksājumu atkarībā no patēriņa.

Maksājums, kas atkarīgs no patērētā daudzuma, samazināsies aptuveni 95% lietotāju par 18% līdz 46%.

Savukārt fiksētais maksājums lielai daļai mājsaimniecību nedaudz pieaugs, jo paredzēta fiksēta maksa 1,77 eiro mēnesī, kura būs jāmaksā arī tiem, kas gāzi nepatērē, bet kuriem ir pieslēgums. Šādu klientu ir aptuveni 20 000, stāstīja Pētersone-Godmane. 

Iespējams, šie klienti no gāzes atteiksies pavisam, kas nemaz nav slikti, jo tad būs precīzāk redzams reālo patērētāju skaits, norādīja “Gaso” vadītāja.

Lielai daļai mājsaimniecību, kuras gāzi lieto vien ēdiena gatavošanai un kurām pieslēguma slodze ir līdz sešiem kubikmetriem stundā, arī paredzēta fiksēta maksa 1,77 eiro mēneši, un rēķins varētu nedaudz pieaugt, stāstīja Pētersone-Godmane.  

Slodzei no sešiem līdz desmit kubikmetriem stundā fiksētais maksājums būs 6,63 eiro mēnesī, no desmit līdz 16 kubikmetriem stundā fiksētais maksājums būs 10,6 eiro mēnesī. Lielākajiem no mājsaimniecību dabasgāzes patērētājiem, kuriem uzstādītā atļautā slodze ir lielāka par 16 kubikmetriem stundā, un rūpnieciskajiem klientiem fiksētais maksājums tiks rēķināts par katru atļautās slodzes vienību.

Savukārt mājsaimniecībām, kas patērē gāzi arī apkurei, samazinātais maksājums par patērētajiem kubikmetriem varētu kompensēt fiksēti ikmēneša maksu un kopumā lielākai daļai nemainīsies vai samazināsies, norādīja “Gaso” vadītāja.   

Lielajiem komercklientiem maksa būs atkarīga no pieslēguma jaudas un, jo vienmērīgāk un regulārāk gāze būs patērēta, jo efektīvāk būs izmantots pieslēgums un maksājums samazināsies.

Daļai uzņēmumu gan rēķins pieaugs, bet lielāko ražotāju grupā samazinājums un pieaugums būs “50 uz 50”, un paredzams, ka daļa uzņēmumu varētu pārskatīt pieslēgumu jaudas. 

Pētersone-Godmane atzina, ka “noteikti būs skaļāki neapmierinātie”, bet ir arī uzņēmumi, kas pieslēgumus izmanto efektīvi, un tiem izmaksas samazināsies. Savukārt atbrīvot mājsaimniecības no maksājuma par infrastruktūru un pārlikt to uz ražošanu nebūtu pareizi, jo tas ietekmētu uzņēmumu konkurētspēju un rezultātā “mēs to galaproduktu cenā saņemtu dubultā”.  

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) trešdien rīko uzklausīšanas sanāksmi par AS "Gaso" iesniegto dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifu projektu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti