Panorāma

Eksperti: "Panorāmai" ir nozīmīga loma

Panorāma

Reakcijas uz Putina pārvēlēšanu

Bažas par gāzes tarifu kāpumu

«Gaso» piedāvā lauksaimniekiem slodzes samazināšanu uz laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai izvairītos no strauja tarifu kāpuma, no "Latvijas gāzes" nodalītais dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" zemniekiem un citiem sezonālajiem patērētājiem piedāvās iespēju samazināt dabasgāzes pieslēguma jaudu jeb slodzi, ko nepieciešamības gadījumā varēs palielināt.

Zināms, ka "Gaso" regulatorā iesniedzis jauno gāzes sadales tarifu. Tas paredz fiksētas maksas ieviešanu par pieslēgumu neatkarīgi no dabasgāzes patēriņa daudzuma. Vienlaikus paredzēts samazināt mainīgo maksu, ko piemēro par patērēto dabasgāzes daudzumu.

Par to, kā jauno gāzes sadales tarifu ieviešanas gadījumā pēkšņi neattapties pie krietni lielākiem rēķiniem, šodien pirmie “Gaso” vadībai vaicāja zemnieki. Daudzi ar gāzi apkurina graudu kaltes. Viņiem vēsturiski pieslēgtas lielas jaudas, par kurām nu būs jāmaksā vairāk.

Sola samazināt slodzes

"Mēs bijām izdarījuši secinājumus no pārmaiņu procesiem elektroenerģijas tirgū, tādējādi jau tarifa projekta izstrādes gaitā meklējām risinājumus arī uzņēmumiem, kuru biznesa specifika ir izteikta sezonalitāte, galvenokārt lauksaimniekiem. Mūsu piedāvātais risinājums ir atļautās slodzes samazināšana uz laiku, uz nesezonas laiku noplombējot liekās pieslēguma jaudas, katlus," teica "Gaso" vadītāja Ilze Pētersone-Godmane. 

Pēc viņas sacītā, gadījumā, ja komersantam ir uzstādīti viedie skaitītāji, tad arī plombēšana nebūtu nepieciešama.

Uzņēmumiem tādējādi būtu jāsedz  tehniskās pieslēguma slodzes samazināšanas un atjaunošanas izmaksas, kā arī daļa no fiksētās maksas par pieslēgumu brīdī, kad jauda tiek atkal pieslēgta. Tas būtu kāds koeficients, par kuru mums vēl jāvienojas ar lauksaimniekiem.

Līdz ar to nesezonas laikā fiksētā maksa par pieslēguma uzturēšanu saimniecībām samazinātos, skaidro "Gaso" valdes priekšsēdētāja.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš
00:00 / 00:26
Lejuplādēt
"Gaso" projekts paredz visus gāzes patērētājus sadalīt astoņās grupās atkarībā no patēriņa un jaudas, un pirmais uzdevums, kas jāizdara lauksaimniekiem, ir jāsaprot, kurā grupā viņi atrodas, pēc tikšanās ar "Gaso" vadību sacīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

 

Viņš norādīja, ka problēmas risinājums ir atrasts un nedēļas laikā apzinās biedrības biedrus, kuri ir gāzes patērētāji, lai risinātu jau tehniskos jautājumus.

Lēš izmaksu pieaugumu

“(..) Ja būs būtisks izmaksu kāpums, pastāv iespēja izskatīt variantus, ka mēs izmantojam sašķidrināto gāzi un atteikties vispār no dabasgāzes patēriņa,” teica lauksaimniecības SIA "Palsa" valdes loceklis Aivis Aizsilnieks.

Ja SIA “Palsa” gadījumā izmaksas pieaugtu par 500 eiro gadā, tad siltuma ražotājiem pieaugums būšot jūtamāks.

"Mēs esam sarēķinājuši, kas mums būtu, ja mums būtu pagājušā gada apjomi pret jaunajām izmaksām, tad “Rīgas siltuma” gadījumā, ņemot vērā jaunās izmaksas, gadā būs 500 000 eiro vairāk jāmaksā," sacīja AS “Rīgas siltums” valdes loceklis Raivis Elliņš.

Līdzīgi kā zemnieki, arī siltumuzņēmumi varētu samazināt pieslēgtās jaudas. Tarifus apkurei pagaidām celt nav plānots. 

"Gaso" uzsver – jaudas izmaiņas būs maksas pakalpojums, lai pretimnākšana vienai klientu grupai nenozīmētu lielākas izmaksas citiem.

Jau ziņots, ka, samazinoties gāzes patēriņam, "Gaso" nolēmis ieviest fiksēto maksu par pieslēguma jaudu, vienlaikus samazinot patērētāju mainīgās izmaksas. To, kuriem uzņēmumiem būs nepieciešama šāda pieeja, zemnieki un siltuma ražotāji vēlreiz runās pēc nedēļas.

Uzņēmums "Gaso" sākotnēji vēlējās, lai gāzes sadales tarifi stātos spēkā līdz ar jūliju. Tiesa, pēc sarunām ar zemniekiem un siltuma ražotājiem tarifu projektā taps labojumi, kuri regulatoram būs jāvērtē atsevišķi. Lai arī tas sola respektēt uzņēmuma vēlmi un tarifus apstiprināt šogad, jūlijā, visticamāk, tas nenotiks.

KONTEKSTS

Atšķirībā no pašreizējā tarifa, kas paredzēja sadales maksu atkarībā no patērētā gāzes daudzuma, regulatoram iesniegtais tarifs paredz fiksēto maksājumu par gāzes pieslēguma jaudu un maksājumu atkarībā no patēriņa. 

Maksājums, kas atkarīgs no patērētā daudzuma, samazināsies aptuveni 95% lietotāju par 18% līdz 46%. Savukārt fiksētais maksājums lielai daļai mājsaimniecību nedaudz pieaugs, jo paredzēta fiksēta maksa 1,77 eiro mēnesī, kura būs jāmaksā arī tiem, kas gāzi nepatērē, bet kuriem ir pieslēgums. Šādu klientu ir aptuveni 20 000.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti