«Gaso» aicina apturēt lēmumu par gāzes apkures katlu aizliegumu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" ir vērsusies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), lūdzot atcelt  Rīgas domes lēmumu par gāzes apkures katlu aizliegumu no 2025. gada. Saskaņā ar šo lēmumu galvaspilsētā būs aizliegts uzstādīt jaunus gāzes apkures katlus.

Mērķis ir samazināt fosilā kurināmā izmantošanu, kas kaitē klimatam. Taču "Gaso" uzsver, ka dabasgāze ir tīrs un videi gandrīz nekaitīgs resurss. Turklāt nav līdz galam skaidrs, vai rīdzinieki varēs atļauties pāreju uz cita veida kurināmo. 

"Lai pieslēgtos pie cita, pie centrālās apkures vai vispār mainīt savu apkures sistēmu, mājsaimniecībai vajag vismaz 10 tūkstošus eiro.

Ne visur var pieslēgties centrālajai apkurei. Un tur, kur nevar, tur piedāvā izmantot biomasu. Biomasa, tie ir koki. Ko mēs darīsim? Paliksim bez mežiem vai vedīsim no Baltkrievijas koksni?" vaicāja "Gaso" pārstāve Jana Rubinčika.

KONTEKSTS:

 Rīgas dome decembrī pieņēma lēmumu no 2025. gada aizliegt uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo. Noteikumos paredzēts Rīgas pašvaldību iedalīt teritoriālās zonas, kurās ierobežos dažādu emisiju daudzumu. Katrā zonā atrunāti atsevišķi izņēmuma gadījumi, kuros gāzes apkures iekārtas būtu atļauts izmantot.

"Gaso" ir AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmums. Kompānija ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" darbību sāka 2017. gada decembrī. "Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir "Gazprom" (34%), "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti