Dienas ziņas

Vai drīkst apciemot radus?

Dienas ziņas

Zaļināšanas prasības pagaidām nepārskatīs

Garkalnieši – pret mazgāšanas līdzekļu ražotni ciematā

Garkalnieši iestājas pret mazgāšanas līdzekļu ražotni ciematā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vairākums Garkalnes novada domes deputātu atbalstījuši ieceri vienā no novada ciematiem, kur pēc teritoriālā plānojuma pieļaujama vien nelielu, piesārņojumu neradošu uzņēmumu attīstība, būvēt mazgāšanas līdzekļu ražotni. Pret to kategoriski iebilst iedzīvotāji, kuri par šādu ieceri esot uzzinājuši nejauši.

Buciņu ciemats Garkalnes novadā ir kā zaļa oāze, kuru no Rīgas apvedceļa šķir neliels mežs. Jau pavisam drīz meža vietā gan sliešoties mazgāšanas līdzekļu ražotne. Iebilstot pret šādu ideju, ciematnieki pāris dienu laikā savākuši 130 parakstus.

“Šeit bērni vizinās pa celiņiem, te ir zaļā zona. Te iedzīvotāji cerēja uz labu infrastruktūru, lai nogrieztos un uzbrauktu uz apvedceļa. Viņi to gaidīja, jo tāds projekts bija. Bet tagad sanāk, ka tieši uz tā krustojumu mežu izcirtīs un būs rūpnīca,” stāsta Buciņu ciemata iedzīvotāja Jūlija Romanoviča.

Kāds cits kungs bažījas, ka ražotnes izveidošana liegs iespēju arī turpmāk iegūt kvalitatīvu dzeramo ūdeni. To kategoriski noliedz uzņēmējs, SIA ''BioOrg Latvia'' valdes loceklis Artjoms Kočlamazašvili: “Mēs esam izstrādājuši inovatīvu produktu, ko mēs nosaucām par mazgāšanas līdzekli. Tas līdzeklis sastāv 100% no bioloģiskām vielām.

Saskaņā ar teritoriālo plānojumu izraudzītajā vietā pieļaujama  mazu uzņēmumu attīstība, kas nerada piesārņojumu, un pēc uzņēmēja domām tāda tā arī būšot. Par to atzinums gan vēl jāsniedz Valsts vides dienestam (VVD).

“Visticamāk, uzņēmums šajā darbības vietā nevar atrasties, kamēr nav mainīts teritorijas plānojums. Uzņēmumam jebkurā gadījumā no VVD jāsaņem tehniskie noteikumi, jo uzņēmumā paredzētā darbība jebkurā gadījumā atbilst ''B'' kategorijas piesārņojošai darbībai,” pastāstīja VVD Lielrīgas RVP direktores vietniece Liene Ābele.

Iedzīvotāju neizpratni rada arī tas, ka projekts jau saņēmis Ropažu–Garkalnes partnerības atbalstu finansējuma saņemšanai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA)  gandrīz 70 000 eiro apmērā.

“Un, kas ļoti satrauc, ka ne Garkalnes novada dome, ne pats projekta iniciators absolūti neinformēja iedzīvotājus, ka šis projekts būs, kāds šis projekts būs. Mēs informāciju saņēmām pavisam nejauši,” stāsta Garkalnes novada iedzīvotājs Kestutis Isakas.

Savukārt Garkalnes novada vadītājs savā videokomentārā skaidroja, ka nepieciešamība uzņēmējam iesniegt projektu atbalsta saņemšanai arī bijis iemesls iesniegumu skatīt aprīļa domes sēdē. Tomēr tas neesot gala lēmums.

“Pagaidām nekāda zaļā gaisma nekādai būvniecībai nav dota, par ko vakar viens otrs medijs rakstīja. 

Varbūt šis uzņēmējs tālāk nemaz neattīstīs savu ieceri, to mēs nezinām,” sacīja Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Alvis Zīriņš (“Saskaņa”).

Gala lēmums tikšot pieņemts tad, kad uzņēmējs novada būvvaldei iesniegs visus nepieciešamos dokumentus.

Arī  Garkalnes novada domes projektu vadītājs Klāvs Zīberts šonedēļ preses konferencē norādīja, ka

par ieceri noteikti gaidāma sabiedriskā apspriešana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti