Dienas ziņas

Lēdurgas "Mazlauros" top puscietais siers

Dienas ziņas

Sabilē tapis Rozīņu namiņš

Ar NĪN politiku piesaista iedzīvotājus

Garkalnē iekasē vien 58% no īpašuma nodokļa plāna, Rundāle – 134%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Aizvien vairāk pašvaldību ar nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas politiku plāno panākt, lai iedzīvotāji deklarējas konkrētajā pašvaldībā. Tikmēr ar nodokļu iekasēšanu sekmes ļoti dažādas. Skatoties uz jaunākajiem - oktobra nogales – datiem, Garkalnes novads spējis iekasēt vien 58% no plānotā apjoma, Rundāles novads - 134%.

Nekustamā īpašuma nodokļa atlaide deklarētajiem iedzīvotājiem vai arī lielāka likme dzīvojamām platībām, kurās nav deklarēts neviens. Tā lēmuši vairāki novadi, tostarp, Carnikavas, Salaspils un Inčukalna novads. Pamatojums līdzīgs – panākt, lai cilvēki, kuri faktiski šeit dzīvo, arī oficiāli deklarējas. Tā pašvaldība tiek pie viņu iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Piemēram, Inčukalna novadā deklarētajiem turpmāk vienīgajam mājoklim būs 50% atlaide jeb vien 0,1% no kadastrālās vērtības, bet dzīvokļiem vai mājām, kur neviens oficiāli nedzīvo, jāmaksā 1,5% no kadastrālās vērtības.

“30% mūsu dzīvojamā fonda nav neviens deklarēts. Tā ir problēma. Un, ja skatāmies privātās mājas vai viensētas, tad 47% nav neviens deklarēts. Bet cilvēki grib arī infrastruktūru kārtot un visas citas lietas. Tad nāk un lūdz, kāpēc mēs neko nevaram darīt? Bet mums principā ir arī neieņemtie līdzekļi, kuri staigā apkārt un kurus neiekasē. Mēs gribam tos iekasēt un ar tiem saimniekot,” skaidroja Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Naļivaiko  (Latvijas Zemnieku savienība).

Ar šī nodokļa iekasēšanu pašvaldībām gan sokas ļoti dažādi. Ieņēmumu prognoze visām pašvaldībām ir 90% no maksimāli iespējamā. Nodokli gada laikā var segt četros maksājumos. Oktobrī pēc pirmajiem trim maksājumiem, kas ir jaunākie pieejamie dati, Garkalnes novads spējis gūt vien 58% no prognozes. Mērs par to neuztraucas.

“Nekustamā īpašuma nodoklis kā tāds ir viens no nodokļiem, kurš ir neizbēgams. Tas ir piedzenams bezstrīdus kārtībā, un – tāpat kā nāve – nekustamā īpašuma nodoklis būs jāsamaksā - grib vai negrib, vai arī jāzaudē īpašums, par ko parasti parūpējas tiesu izpildītāji,” norādīja Garkalnes novada pašvaldības priekšsēdētājs Mārtiņš Bauze-Krastiņš (LZS).

Ar nevēlēšanos zaudēt īpašumu savu situāciju skaidro Rundāles novadā. Šeit gan izdevies iekasēt pat 134% no plānotā.

“Visi cenšas šos nodokļus nomaksāt laikā. Un pēdējais maksājums bija 1.novembris. Bet lauksaimnieki ir samaksājuši arī ātrāk, negaidot savu galīgo termiņu. Un tad arī mūsu speciālisti strādā ar nodokļu parādniekiem. Acīmredzot tāpēc arī ir tik labi tie rezultāti uz oktobri,” sacīja novada vadītājs Aivars Okmanis (Nacionālā apvienība).

Pēc garām debatēm šopavasar tika nolemts vēl līdz 2020.gadam iesaldēt īpašumu kadastrālās vērtības, lai tikmēr rastu risinājumu, kā paglābt iedzīvotājus no ārkārtīgi strauja nekustamā īpašuma nodokļa likmes kāpuma.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti