Garantēto atlīdzību izmaksu «Baltic International Bank» noguldītājiem sāks 22. decembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Garantēto atlīdzību izmaksa "Baltic International Bank" noguldītājiem tiks sākta ar šā gada 22. decembri, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas "Baltic International Bank" noguldītājiem tiks uzsāktas septītajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 13. decembra lēmumu.

Garantēto atlīdzību izmaksai "Baltic International Bank" noguldītājiem ir nepieciešami 43,7 miljoni eiro.

Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta.

FKTK skaidroja, ka Latvijas kredītiestāžu klienti ir valsts aizsardzībā. Valstī izveidotā noguldījumu garantiju sistēma šādā situācijā sniedz risinājumus, kā nodrošināt klientu noguldījumu aizsardzību. FKTK ir nodrošinājusi noguldītāju interesēm atbilstošāko risinājumu un izstrādājusi kārtību, kā tiks organizēta garantētās atlīdzības izmaksas.

Garantētās atlīdzības veidā savus noguldījumus saņems 1257 jeb 80% no visiem "Baltic International Bank" noguldītājiem.

Garantētās atlīdzības izmaksu FKTK veiks ar Latvijas Bankas starpniecību, izmantojot Latvijas Bankas informācijas sistēmas, tādējādi nodrošinot pēc iespējas ātrāku un noguldītājiem ērtāku garantētās atlīdzības izmaksu Noguldījumu garantiju likumā noteiktajā termiņā.

Garantētās atlīdzības izmaksas kārtība "Baltic International Bank" noguldītājiem

FKTK norādīja, ka garantēto atlīdzību katram noguldītājam izmaksās vienā nedalītā maksājumā eiro valūtā ar pārskaitījumu uz "Baltic International Bank" noguldītāja vārdā atvērtu kontu citā kredītiestādē vai finanšu iestādē, kura darbojas SEPA (Single Euro Payments Area) zonā.

"Baltic International Bank" noguldītāji, kuriem ir piekļuve internetbankai

"Baltic International Bank" klienti – noguldītāji varēs pieteikt sev pienākošos garantēto atlīdzību, izmantojot "Baltic International Bank" internetbankas sistēmu un iesniedzot garantētās atlīdzības pieteikumu.

"Baltic International Bank" noguldītāji, kuriem nav piekļuves internetbankai

Tiem bankas klientiem – noguldītājiem, kuriem nav pieejas tiesību "Baltic International Bank" internetbankai, būs iespēja trijos veidos pieteikt garantētās atlīdzības izmaksu:

  1. "Baltic International Bank" darba laikā fiziski ierodoties klātienē bankas telpās – Grēcinieku ielā 6, Rīgā.
  2. Iesniegt pieteikumu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīts uz "Baltic International Bank" e-pasta adresi: "[email protected]";
  3. Nosūtīt notariāli apliecinātu pieteikumu pa pastu uz "Baltic International Bank" adresi – Grēcinieku ielā 6, Rīgā, LV- 1050.

"Baltic International Bank" noguldītāji – nepilngadīgas personas

Garantētās atlīdzības pieteikumus nepilngadīgā noguldītāja likumiskais pārstāvis iesniedz Latvijas Bankas telpās tās darba laikā:

  • līdz 2022. gada 30. decembrim Latvijas Bankas klientu kasēs Kr. Valdemārā ielā 1B, Rīgā;
  • no 2023. gada 2. janvāra Latvijas Bankas jaunajās klientu kasēs Bezdelīgu iela 3, Rīgā.

Informācija par kasu darba laiku pieejama Latvijas Bankas mājaslapā šeit, savukārt par darba laika izmaiņām svētku laikā – šeit.

FKTK atzīmēja, ka saskaņā ar nepilngadīgā noguldītāja likumiskā pārstāvja vai personas, kura sākotnēji atvēra kontu nepilngadīgajam noguldītājam, pieteikumu garantētās atlīdzības izmaksa tiks pārskaitīta uz pieteikumā norādīto kontu, kas atvērts uz nepilngadīgā vārda citā noguldījumu piesaistītājā un kurā esošo līdzekļu izmantošanas nosacījumi ir līdzīgi tiem, kādi bija noteikti "Baltic International Bank".

FKTK par garantētās atlīdzības (noguldījuma) pārskaitīšanu uz nepilngadīgās personas – noguldītāja kontu citā kredītiestādē nekavējoties rakstiski paziņo nepilngadīgā noguldītāja likumiskajam pārstāvim.

Vienlaikus saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma 22. panta pirmo daļu FKTK uzlikusi par pienākumu "Baltic International Bank" segt FKTK prasījumu izmaksātās garantētās atlīdzības apmērā.

FKTK atgādināja, ka Latvijas Noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 000 eiro garantēto atlīdzību katram noguldītājam, kuram ir tiesības uz garantēto atlīdzību. To izmaksā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai.

KONTEKSTS:

FKTK padome pieņēmusi lēmumu apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "Baltic International Bank". FKTK atzinusi "Baltic International Bank" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās un lēmusi neveikt "Baltic International Bank" noregulējumu, proti, neīstenot pasākumus bankas darbības stabilizēšanai. Bankas akcionāri gan nepiekrīt FKTK lēmumam par bankas darbības apturēšanu un vēlas turpināt darbu.

"Baltic International Bank" pērn beigās pēc aktīvu apjoma bija devītā lielākā banka Latvijā, liecina Finanšu nozares asociācijas dati.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti