Panorāma

Bērnus krīzes centros bērnunamu statistikā neieskaita

Panorāma

Izglābtais lūšu mazulis laimīgi nonāk Zoodārzā

Galvaspilsētā cīņa ar graustiem izmaksā pusmiljonu

Galvaspilsētā cīņa ar graustiem izmaksā pusmiljonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīga iztērējusi vairāk nekā pusmiljonu eiro, nojaucot graustus, kas apdraud apkārtējo drošību. Atgūt līdz šim izdevies tikai nepilnu pusi summas, un skaidri zināms, ka trešdaļa zaudēta pavisam, jo nojaukto ēku īpašnieki ir maksātnespējīgi vai miruši. 

Galvaspilsētā pašlaik ir 570 ēkas, kuras uzskatāmas par graustiem. Lielākā daļa no tām pieder privātpersonām. Par spīti paaugstinātai nekustamā īpašuma nodokļa likmei, ko piemēro šādiem īpašumiem, kā arī soda naudai par domes lēmumu nepildīšanu, pašvaldībai regulāri jālemj par ēku piespiedu nojaukšanu.

Pirmdien lēmums tiek pieņemts par nelielu koka ēku Āgenskalnā, kas bīstami sasvērusies uz ietves pusi.

Aplūkojot ēku Ormaņu ielā 19 uz vietas, arī ar neprofesionāļa aci redzams, ka, ja to drīzumā nenojauks, tā varētu arī sagrūt pati, bet to apliecina arī 2016. gadā veiktais ēkas apsekojums, kurā ēkas nolietojuma pakāpe novērtēta ar 95%. Ievērojami deformētas ēkas nesošās konstrukcijas, bojāti arī pamati un jumts. Pie mājas sienas piestiprināts brīdinājums, ka tā ir avārijas stāvoklī un nav apdzīvojama. Nama pagalmā gan ir auto un arī suns, tomēr īpašnieku satikt neizdodas.

Ēkas piespiedu nojaukšana varētu notikt pāris mēnešu laikā.

Līdzīgi piespiedu kārtā demontēts cits, daudz lielāks nams Lomonosova ielā, kas internetā vēl redzams, bet dabā pašlaik ir vien tukšums starp divām citām ēkām. Lomonosova ielas nams ir viens no tiem, par kuru nojaukšanu iztērētos līdzekļus pašvaldībai nav izdevies atgūt, jo, ēkas īpašniece no tā sekmīgi izvairās.

"Ir mājas, kur mēs jaucam par summu 100 tūkstoši, bet tādu ir maz, pārsvarā mēs jaucam par summu, kas robežojas ar 10 - 15 tūkstošiem," skaidroja pastāstīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai").

Kopumā kopš 2014. gada par graustu piespiedu nojaukšanu pašvaldība iztērējusi pusmiljonu eiro. Atgūt līdz šim izdevies nepilnu pusi līdzekļu, par daļu vēl rit sarunas, bet vismaz trešdaļa ir zaudēta – nojaukto ēku īpašnieki ir maksātnespējīgi vai miruši.

Bet ne visas bīstamās ēkas arī iespējams nojaukt. Jau 2001. gadā vēstīts par namu Marijas ielā 6 – valsts kultūras pieminekli, kas jau tobrīd apdraudēja apkārtējos. Pēdējos gadus ēkai piemērota paaugstināta nodokļu likme, tomēr abi tās īpašnieki vēl joprojām nav reaģējuši. Ja tas nenotiks arī tuvāko pāris dienu laikā, par nesakārtoto īpašumu tiks piemērota soda nauda.

"Tas ir 1000 eiro, pēc tam divi, līdz 10 000 eiro varam sodīt, un varam sodīt faktiski katru nedēļu - līdz brīdim, kad kaut kas nenotiek," uzsvēra Burovs.

Domē norāda, ka soda nauda strādā. Piemēram, kad kāda Vīlandes ielas nama īpašniekam vēl bez paaugstinātas nodokļa likmes arī atkārtoti piemērota soda naudu kopumā 30 tūkstošu eiro apmērā, nepieciešamie fasādes nostiprināšanas darbi paveikti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti