Dienas ziņas

Kalnciemā protestē pret akumulatoru rūpnīcu

Dienas ziņas

Vidusjūras valstis gatavojas tūrisma sezonai

Gaļas liellopu nozare krīzi neizjūt

Gaļas liellopu nozare krīzi neizjūt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gaļas liellopu audzēšana tiek uzskatīta par vienu no Latvijas perspektīvākajām nozarēm. Tāpat kā citas tautsaimniecības jomas, to ir ietekmējusi ārkārtējā situācija. Nozares eksperti norāda – kaut arī ir kritušās cenas un pazeminājusies pircēju aktivitāte, krīzi gaļas liellopu audzētāji neizjūt.

Ciblas novada zemnieku saimniecības "Granti" īpašnieks Ritvars Trons ar gaļas liellopu audzēšanu nodarbojas jau 7 gadus. Pašlaik "Grantu" šarole tīršķirnes lopu ganāmpulks, kurā ap 100 ir zīdītājgovis  ir viens no  lielākajiem novadā. Saimniecības darbība, galvenokārt ir saistīta ar vaislas buļļu tirgošanu – gadā tie veido ap 70% no visiem izaudzētajiem, pārējie tiek nobaroti un pārdoti kautuvēm.

"Vaislu tirgojam Latvijā, sākot no Liepājas, beidzot ar Valku, Zilupi pa visu valsti mūsu buļļi strādā. Nobarotus buļļus mēs tirgojam faktiski, kas lielāku cenu piedāvā pagaidām tas ir uz Lietuvu," saka z/s “Granti” īpašnieks, gaļas liellopu audzētājs Ritvars Trons.

Kopš marta vidus valstī izsludinātā ārkārtējā situācija, “Grantu” darbību nav ietekmējusi, vīrusa apkarošanas pasākumi, tostarp robežu slēgšana ar Eiropas valstīm savā ziņā pat sekmēja vaislas buļļu iekšējā tirgus uzlabojumus, kas pozitīvi ietekmēja vaislas lopu noietu šajos divos mēnešos, norāda lopu audzētājs.

"Nobarojamo buļļu realizācija arī šajos divos mēnešos nav ieplānota, mums ir sakārtots tā, ka vasaras pirmajā mēnesī beigās realizējam tos. Augstākās klases gaļa liellopa tā cena nav mainījusies," norāda Trons.

Liellopu izsoļu nama eksperti min, lai arī pirkšanas ziņā klienti nav tik aktīvi ka bija pirms vīrusa, eksports nav apstājies, cenas ir kritušās no 10 līdz 15% procentiem. Situācija ir veicinājusi digitālāku tirdzniecību, padarot šo procesu ātrāku. Arī Latvijas gaļas liellopu audzētāju asociācijas speciālisti norāda, ka vīrusa ietekme uz gaļas lopu nozari nav katastrofāla, ņemot vērā, ka pavasara sezona ir samērā klusa un savu produkciju lopu audzētāji, galvenokārt realizē rudenī.

"Runājot ar saimniekiem mēs jūtam, ka viņi tā arī saka, ka  ir palēninājies un tamlīdzīgi un arī realizēt tos pašus jaunlopus uz ārzemēm ir mazliet zemākas cenas šinī brīdī, bet nevarētu teikt, ka būtu tāda traģiska nots," pauž Latvijas Gaļas liellopu audzētāju asociācijas ciltsdarba speciāliste Ieva Freidenfelde.

Latvijā gaļas liellopus audzē vairāk, nekā 5000 saimniecību un valstī šai nozarei ir labas perspektīvas. Pašlaik prognozēt kā nozare attīstīsies pēc Covid-19 pandēmijas beigām, ir grūti, norāda asociācijas speciāliste. Iespējams uz kādu laiku tā tiks piebremzēta, taču ņemot vērā jomas viļņveidīgo attīstību miera periodam noteikti sekos aktīvās darbības periods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti