Gaļas liellopu audzēšanā Eiropā veidojas kritiska situācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) gaļas liellopu audzēšanas sektorā veidojas kritiska situācija - ražošanas izmaksas nemitīgi pieaug, audzētājiem nav iespēju būt rentabliem un gūt peļņu, turklāt pieprasījumu tirgū negatīvi ietekmējis zirgu gaļas skandāls, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas eksperte ES lauksaimniekus vienojošajā nevalstiskajā organizācijā "Copa/Cogeca", Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāve Maija Pontāga.

Pontāga sacīja, ka pēdējā laikā Eiropas liellopu eksports uz Turciju ir samazinājies, bet nedaudz palielinājies uz Alžīriju un Libānu. Vienlaikus pasaules tirgū ar savu piedāvājumu liellopu gaļas tirgū strauji ienāk Indija. Tiek prognozēts, ka 2013. un 2014.gadā liellopu sektorā ražošana stabilizēsies, cenas nedaudz paaugstināsies, taču patēriņš kritīsies.

""Copa/Cogeca" liellopu gaļas darba grupā, analizējot situāciju katrā dalībvalstī, secināts, ka liellopu gaļas nozarē iestājusies krīze. Francijas pārstāvis ziņoja, ka šajā valstī savulaik izaudzēja 25% no visiem Eiropas gaļas liellopiem. Pērn izkauti ap 200 tūkstošiem dzīvnieku, ražošanā vērojama stagnācijā, kapitāls aizplūst no sektora, ražošanas izmaksas nemitīgi pieaug, lopkopības vietā attīstās dārzeņu ražošana, kas piesaista lauksaimniekus, jo tajā jāiegulda mazāk laika. Ja atbalsta nebūs, liellopu skaits turpinās samazināties," sacīja Pontāga.

Arī Itālijā situācija nozarē smaga, produkcijas ražošanas apjomi kritušies, dzīvnieku skaits samazinājies par 6%, kaušanas apjoms - par 7%, patēriņš krities par 2,4%. Kopumā audzētāji zaudējot ap 200 eiro uz vienu izaudzēto dzīvnieku. Situāciju apgrūtina arī sarežģītākas loģistikas un sanitārās prasības.

Polijā pašlaik galvenā problēma saistīta ar rituālo kaušanu. Cenas kritušās dramatiski - par apmēram 30%. Ražošanas izmaksas netiek segtas.

Lielbritānijā liellopu sektoru ietekmējusi pārlieku ieilgusī ziema. Radušās problēmas ar barības pietiekamību, tāpat zirgu gaļas skandāla rezultātā pieaudzis svaigas gaļas patēriņš, jo patērētāji negribot pirkt pārstrādātu gaļu.

Beļģijā liellopu nozare atrodas specifiskā situācijā, jo lielākā daļa šajā nozarē strādājošo fermu darbojas arī graudkopības nozarē. Gaļas liellopu sektora problēmu dēļ saimnieki izvēlas pārtraukt lopkopības biznesu.

Grieķijā liellopu audzētājiem šobrīd ir ierobežotas peļņas iespējas, kaut gan vidējā cena par kilogramu ir minimāli palielinājusies. Ekonomiskās krīzes dēļ ievērojami krities tās patēriņš.

Slovēnijā situācija kopumā stabila, zirgu gaļas skandāls Eiropā tikai veicināja vietējo gaļas produktu patēriņu.

Ungārijā pirmo reizi daudzu gadu laikā eksports krities par 25%, tajā skaitā uz Turciju. Zirgu gaļas skandāls patēriņu neietekmēja, jo ungāriem tā nešķietot aktuāla problēma.

Īrijā liellopu audzētājiem sarežģījumus radīja sliktie laika apstākļi, taču cenas turpina saglabāties labā līmenī.

Nīderlande jau ir piedzīvojusi vairākus ar pārtiku saistītus skandālus, arī šogad iznīcināts 50 000 tonnu zirgu un liellopu gaļas. Cenas esot stabilas, bet par 40% kritušies kaušanas apjomi.

Spānijā ir augsts cenu līmenis, patēriņš ir stabils, taču tiek prognozēta cenu pazemināšanās. Zirgu gaļas skandāls patēriņu neietekmēja.

Somijā samazinājies nokauto dzīvnieku kaušanas svars, bet dzīvnieku daudzums saglabājies nemainīgs. Cenas ievērojami zemākas nekā vidēji Eiropā. Zirgu gaļas skandālam nebija īpašas ietekmes, cilvēki ir ieinteresēti pagaršot zirgu gaļu.

Zviedrijā cenas nesedz ražošanas izmaksas, vērojams liels ganību dzīvnieku pieprasījums pirms vasaras sezonas, daudzi vēlas tos pirkt. Cilvēki sākuši vairāk interesēties par vietējo gaļas produkciju, vēlas konkrētāku marķējumu.

Vācijas liellopu audzētāju pārstāvji ziņojuši, ka šajā valstī liellopu gaļas bizness sokas labi, cenas ir stabilas. Patērētāji uz zirgu gaļas skandālu nav reaģējuši, ko apliecina dati par pirkšanas apjomu izmaiņām. Valstī lielu lobija darbu veikuši veģetārieši, savā labā izmantojot dažādus ar pārtiku saistītus skandālus. Vācijas pārstāvji norāda, ka eksports uz Turciju ir neliels dokumentācijas sarežģītības dēļ.

Austrijā liellopu gaļas cena gada laikā paaugstinājusies par 10%, samazinājies eksports uz Turciju un Krieviju. Zirgu gaļas skandāls veicinājis bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas pieprasījumu.

Francijas pārstāvji uzsver, ka kooperatīviem produkcijas ražošanas apjomi kritušies, kaušanas apjomi samazinājušies par 5%, samazinās arī patēriņš. Lauksaimniekus uztrauc augstās loģistikas un audzēšanas izmaksas, turklāt samazinās augu proteīnu audzēšana, jo izdevīgāk audzēt enerģētiskos augus. Franciju zirgu gaļas skandāls skāris vissmagāk. Pārstrādātās produkcijas patēriņš krities, jo patērētāji aizvien vairāk izvēlas svaigu gaļu. Lauksaimnieki nespēj atrast veidus, kā kļūt rentabliem.

"Kopumā secināts, ka Eiropas liellopu audzēšanas sektors ir kritiskā situācijā, ražošanas izmaksas pieaug, audzētājiem nav iespēju būt rentabliem un gūt peļņu. Cenas ir pietiekami labas, vienlaikus ražošanas izmaksas ir augstas. Visas valstis prognozē, ka 2014.gads liellopu gaļas sektoram būs ļoti smags," rezumēja eksperte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti