Gājputnu atgriešanās laikā aicina mājputnu īpašniekus ievērot biodrošības prasības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Joprojām Latvijā atgriežas liels skaits gājputnu, tāpēc visi mājputnu īpašnieki ir īpaši aicināti savās saimniecībās ievērot biodrošības prasības. Tas nepieciešams, lai mājputnus pasargātu no saslimšanas ar putnu gripu un citām putnu infekcijas slimībām, informēja Pārtikas un veterinārais dienests.

Salīdzinot ar citiem gadiem, augsti patogēnās putnu gripas aktivitāte gan savvaļas putnu populācijā, gan mājputnu novietnēs pagaidām ir zema. Šogad tā konstatēta diviem savvaļas putniem Dānijā, bet slimības uzliesmojumi mājputniem Eiropas Savienības dalībvalstīs šogad nav konstatēti.

Tomēr putnu gripas draudi joprojām pastāv. It īpaši - migrējošo savvaļas ūdensputnu populācijā.

Ņemot vērā, ka pašlaik nav novērojama augsta putnu gripas aktivitāte, ierobežojumi mājputnu turēšanai šobrīd nav noteikti. Taču iesaka ievērot biodrošības prasības.

Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Tatjana Ribakova
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Tatjana Ribakova uzskaita pamatprasības: “Tas nozīmē pēc iespējas izslēgt mājputnu saskari ar savvaļas putniem, protams, veikt arī apavu, apģērba maiņu, ja dodas uz mežu, uz lauka. Neiet pie saviem mājputniem ar šo pašu apģērbu, ar kuru staigā pa lauku. Iesaka praktiski neielaist svešos apmeklētājus, tikai tad, ja tiešām ir tāda akūta nepieciešamība. Tāpat ierobežot transporta plūsmu savā novietnē.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti