Gājēju mēnesis Tērbatas ielā: uzņēmēji pārsteigti, bet grib izmantot iespēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tērbatas ielas strādājošajiem uzņēmējiem Rīgā ir tikai aptuveni nedēļa laika sagatavoties jaunajai Rīgas pašvaldības pagaidu administrācijas iecerei uz mēnesi transportlīdzekļiem slēgt satiksmei Tērbatas ielu, atvēlot to gājējiem un tirgotājiem, kā arī kultūras pasākumu norisei. Latvijas Radio uzrunātie Tērbatas ielas uzņēmēji šo ieceri vērtē kā pēkšņu un savā ziņā negaidītu, bet ir cerīgi noskaņoti un apņēmīgi sagatavoties.

Gājēju mēnesis uz Tērbatas ielas: uzņēmēji pārsteigti, bet grib izmantot iespēju
00:00 / 03:24
Lejuplādēt

Pavisam drīz – no 17. jūlija līdz pat 16. augustam – Tērbatas ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Vidzemes tirgum auto rūkoņa pierims un pa to netraucēti varēs pārvietoties gājēji un plašāku darbību arī uz ietves izvērst tirgotāji. Reiz šādu eksperimentu Tērbatas iela jau piedzīvoja, kad šī gada sākumā bija viena no tām Rīgas centra ielām, kuru satiksmei slēdza. Tiesa, tikai uz vienu dienu. Tagad šādas pārvērtības iela piedzīvos veselu mēnesi.

Tērbatas ielas slēgšana no 17. jūlija līdz pat 16. augustam.
Tērbatas ielas slēgšana no 17. jūlija līdz pat 16. augustam.

Latvijas Radio uzrunātie Tērbatas ielas uzņēmēji pastāstīja, ka eksperimenta dienā apmeklētāju plūsma patiesi ievērojami pieauga. Pagaidām gan esot grūti prognozēt, vai šāda rosība būs mēneša garumā. Tāpat uzņēmēji neslēpj, ka šāds Rīgas pašvaldības pagaidu administrācijas lēmums ir pārsteigums, jo

iecere vismaz ar komersantiem plašāk netika apspriesta.

“Man patīk pārsteigumi. Ja ir jāsagatavojas ātrā laikā, tad es to izdarīšu. Ar to nav problēmas, mani tas nebiedē, ka tik maz laika sagatavoties un pārdomāt. Tieši otrādi: var kārtīgi iespringt. Varbūt tūristi arī sāks parādīties un būs vairāk uz šīs ielas, jo tomēr katrā lielajā pilsētā Eiropā ir šādas gājēju ielas un tūristus tās piesaista,” saka kafejnīcas “Lapsas māja” īpašniece Liene Zemīte.

Piesardzīgi jauno ieceri vērtē briļļu galerijas “Take a look” īpašnieks Krišjānis Zumbergs: “Grūti saprast, jo būs kaut kas tāds, kas īsti nav bijis līdz šim.”

Zumbergs atminas eksperimenta dienu ziemā, kad Tērbatas iela satiksmei tika slēgta vien uz dienu: “Palielinās tādi staigātāji vairāk, kas ir tie “window shopper”. Kas ienāk, paskatās, varbūt pa logu paskatās. Mums varbūt nozare tāda nedaudz specifiskāka, jo pārsvarā klienti nāk apzināti. Bet, ja būs mēnesi, tad tas varētu savādāk spēlēt. Lai gan mums ir klienti, kuriem patīk piebraukt ar auto. Bet nu labi. Droši vien šķērsielās auto varēs novietot.

Maziem, spontāniem pirkumiem tas varētu būt diezgan liels atsitiens, bet mēs to varētu arī neizjust.

Bet - kas zina. Varbūt. Varbūt cilvēki izdomās apvienot pastaigu pa ielu, kādu pasākumu apmeklēšanu, kas notiks Tērbatas ielā ar ilgi, sen plānotu “Take a look” apmeklējumu. Ceram.”

Tāpat tirgotājiem papildu izdomu un finansējumu vajadzēs, lai izietu no savām telpām un uz ielas novietotu terasi vai tirdzniecības stendu. Šādu ideju apsver pašmāju dizaina veikala “Riija” vadītāja Evija Jonuša, kura ar pozitīvām emocijām gaida Tērbatas ielas pārvērtības.

“Līdz ar to arī mēs kāpsim ārā no veikala, proti, ieņemsim daļu ielas un ļausim cilvēkiem ieskatīties veikalā, tajā neienākot. Tā ir mūsu iespēja un jebkura uzņēmēja iespēja, kas šajā [pasākumā] piedalīsies. Tā ir jauka iespēja satikt klientu, arī jaunus klientus, kas iepriekš par mums nezināja,” saka Jonuša.

Tāpat uzrunātie uzņēmēji atzīst, ka, pieaugot cilvēku plūsmai, iespējams, būs jādomā arī par papildu darbinieku piesaistīšanu.

Tikmēr Rīgas pilsētas pašvaldība paziņojumā medijiem aicinājusi uzņēmējus un tirgotājus piedalīties ielas aktivizācijā, lai kopīgiem spēkiem mazinātu pēc krīzes ekonomiskās un sociālās sekas un radītu drošu un atvērtu vidi pilsētas iedzīvotājiem un viesiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti