Gaidāms sarežģīts G7 valstu samits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nevis G7, bet G6+1. Tā novērotāji iesaka pārsaukt pasaules industriāli attīstītāko valstu sanāksmi, kas piektdien, 8.jūnijā, sāksies Kanādā. Jau tagad skaidrs, ka galvenās diskusijas būs par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu ieviest importa tarifus alumīnijam un tēraudam. Vairāku valstu vadītāji atzīst, ka šā lēmuma dēļ gaidāmas sarežģītas sarunas, un pieļauj, ka ASV nostājas dēļ samits var beigties arī bez vienošanās.

Piektdien tiksies septiņu bagātāko demokrātiju līderi. Bet valstu galvām nebūs daudz laika novērtēt apkārtējo vidi – priekšā gaidāmas sarežģītas sarunas. Valstu līderi atzinuši, ka ASV pieņemtais lēmums par alumīnija un tērauda importa tarifu ieviešanu būs kaitniecisks daudzu valstu ekonomikām. Turklāt nekas neliecina, ka Tramps gatavojas no lēmuma atkāpties.

"Mums jācer, ka kaut kādā brīdī uzvarēs veselais saprāts, bet mēs neredzam nekādas zīmes par to no ASV administrācijas," teica Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Kanāda cer, ka draudi ar tādiem pašiem tarifiem ASV tomēr varētu likt Trampam pārdomāt.

"Mūsu mērķis ir pārliecināt ASV atkāpties no tarifiem, kas, mūsuprāt, nepalīdzēs nevienai no abu valstu ekonomikām un kuri tikai negatīvi skars abu valstu pilsoņus," piebilda Kanādas finanšu ministrs Bils Morno.

Baltā nama galvenais ekonomikas padomnieks izrāda optimismu un apgalvo, ka sarunas starp pusēm ļaus izvairīties no tirdzniecības kara.

"Mēs par visu runājam. Var būt nesaskaņas, bet es uz to raugos kā uz ģimenes ķīviņu. Es vienmēr esmu optimists un ticu, ka varam to atrisināt," atzina ASV Nacionālās ekonomikas padomes vadītājs Larijs Kudlovs.

Politikas apskatnieki gan norāda, ka no Trampa var sagaidīt visu – viņš varētu vienkārši pamest tikšanās telpu, lai nebūtu jāuzklausa sabiedroto pārmetumi.

Analītiķi norāda arī, ka daudzi dalībvalstu līderi ierauti iekšpolitisku problēmu risināšanā, tāpēc samitā nevarēs izpausties no spēka pozīcijām. Galu galā netiek izslēgta iespēja, ka G7 noslēdzas bez jebkādas vienošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti