Gaidāms, ka komisijas apmēru par norēķiniem ar maksājumu kartēm ierobežos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Maksimālās banku komisijas maksas par norēķiniem ar maksājumu kartēm, visticamāk, tomēr tiks ierobežotas. Trešdien vakarā Strasbūrā visu iesaistīto ES iestāžu sarunvedējiem tomēr izdevās vienoties par kompromisu. Līdz šim komercbankas Latvijā asi iebilda pret šo ierosinājumu, draudot, ka komisijas apmēra ierobežošana var sadārdzināt ikmēneša maksu, ko klienti maksā par karšu lietošanu.

Kad iedzīvotāji norēķinās ar maksājumu kartēm veikalos vai restorānos daļa no samaksātās summas aiziet kā komisija bankai par karšu apkalpošanu. Pirkuma čekā vai uz cenu zīmes to atsevišķi redzēt nevar, tomēr tas ir viens no veidiem, kā bankas pelna. Komisijas mēdz atšķirties. Debetkartēm, piemēram, “Maestro” vai “Visa Electron”, tās parasti ir zemākas. Savukārt kredītkartēm – nedaudz lielākas.

Vairākās Eiropas valstīs bankas arī prasa krietni lielāku komisiju par ārvalstu karšu apkalpošanu, salīdzinājumā ar vietējām bankas kartēm. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ ceļotāji ne vienmēr var izmantot savu bankas karti ārzemēs.

Eiropas Komisija (EK) uzskata, ka pārmērīgi lielas maksas bremzē ekonomikas attīstību. Un tādēļ piedāvā tās ierobežot. Trešdien panāktais kompromiss paredz, ka bankas nevarēs no tirgotājiem ieturēt vairāk kā 0,2% no pirkuma summas ar debetkartēm. Savukārt kredītkartēm lielākā komisijas maksa būs 0,3%. Ir paredzēts arī divu gadu pārējas periods. Būtībā, jaunā Eiropas likuma mērķis ir panākt, lai bankas neiekasētu no veikaliem, restorāniem un visām citām vietām, kur var maksāt ar bankas kartēm, vidēji vairāk kā piecus centus par pirkumu.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere uzskata, ka jaunie noteikumi ļaus samazināt cenas, jo no tirgotājiem tiks noņemts banku uzliktais “nodoklis”. Tas arī ļaušot veiksmīgāk attīstīties jaunām maksājumu tehnoloģijām ar viedtālruņu aplikācijām un internetā. Līdz šim tādu tehnoloģiju ieviešanu esot kavējusi neskaidrība par banku piemērotajām komisijām.

Arī ES Tiesa septembrī “Mastercard” lietas spriedumā atzina, ka banku un starptautisko karšu operatoru vienpusēji uzliktās komisijas maksas ir pretrunā ar Eiropas likumiem.

Tomēr komercbankas šādām izmaiņām pretojas. Šogad Latvijas Komercbanku asociācija izplatīja vairākus paziņojumus, norādot, ka piedāvātās izmaiņas palielinās karšu mēnešmaksu. Banku pārstāvji norāda, ka iekasētā komisija nepaliek tikai viņiem, bet tiek arī starptautiskajiem karšu operatoriem “Mastercard”, “Visa” un “American Express”. Tādēļ nespējot iegūt naudu no tirgotājiem, bankas prasīs to no karšu lietotājiem. Tā esot noticis Polijā, kur jau darbojas līdzīgs likums. Tomēr šādā gadījumā komisija būs redzama klientiem un bankas varēs savā starpā sacensties par labāko piedāvājumu.

Lai jaunie Eiropas noteikumi stātos spēkā tie vēl ir jāapstiprina dalībvalstu ministriem un Eiropas Parlamentam, kas sagaidāms nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti