Gaidāmas plašas diskusijas par obligāto veselības apdrošināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valdībā otrdien skatīs ilgi gatavoto Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu un sasaistīt tiesības uz valsts apmaksātu veselības aprūpi ar nodokļa nomaksu. Veselības aprūpei plānots novirzīt daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa.

Lielāko daļu veselības finansējuma gan joprojām veidos valsts budžeta dotācija, un likumprojektā noteikts, ka 2020.gadā veselības budžetam jāsasniedz 4,5% no iekšzemes kopprodukta. Par šo jautājumu valdībā sagaidāmas plašas diskusijas, jo idejai netrūkst arī pretinieku.

Jaunais Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts balstās uz valdībā iepriekš pēc garām diskusijām apstiprināto Obligātās veselības apdrošināšanas koncepciju. Tās būtība - ja maksājat nodokļus vai esat vienā no 19 valsts aizsargātajām iedzīvotāju grupām, piemēram, kā students, bezdarbnieks, grūtniece, valsts apmaksātu veselības aprūpi varēsiet saņemt tāpat kā līdz šim. Bet, ja nodokļus izvairāties maksāt un neapdrošināsieties brīvprātīgi, par velti būs pieejama tikai neatliekamā palīdzība un simtprocentīgi kompensētie medikamenti.

Veselības ministrija lēš, ka neapdrošināto varētu būt 120 līdz 140 tūkstoši.

Ja likumu izdosies pieņemt, jaunā kārtība gan stāsies spēkā tikai nākamā gada vidū. Likuma virzība gan, visticamāk, nebūs viegla.

Veselības ministrija apkopojusi dažādu institūciju iebildumus uz vairāk kā simt lapām, tostarp pret veselības pakalpojumu sasaisti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli konceptuāli iebilst Pašvaldību savienība un Darba devēju konfederācija, bet Finanšu ministrija neatbalsta konkrēta budžeta pieauguma ierakstīšanu likumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti