Gadumijā lielu pasākumu nebūs; viesmīlības nozarē šo gadu vērtē sliktāk nekā iepriekšējo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gadumijā lielus pasākumus šogad nerīkos, tā Latvijas Radio pastāstīja nozares pārstāvji. Lai arī ierobežojumi vecgada vakarā ir atviegloti, lielāku pasākumu organizēšanai nepieciešams ilgāks laiks. Kā ierasts, uz šo laiku nedaudz palielinājies arī tūristu skaits, taču arī viņiem jāsamierinās ar pieticīgu atzīmēšanu. Vienlaikus iedzīvotāji aktīvi meklē iespējas sarīkot privātas ballītes. Bet Latvijas Restorānu biedrībā vērtē, ka viesmīlības nozarei šis gads bijis vēl sliktāks nekā iepriekšējais.

Gadumijā lielu pasākumu nebūs; viesmīlības nozarei bijis slikts gads
00:00 / 02:56
Lejuplādēt

Neskatoties uz to, ka gadumijā epidemioloģiskie ierobežojumi ir nedaudz atviegloti, piemēram, bāri drīkst strādāt arī naktī, daudzi ballītes rīkot nesteidz. To Latvijas Radio apstiprināja arī pasākumu un banketu servisā "Mellenes ar pienu". Pēc ierobežojumu atvieglošanas iedzīvotāju interese par gadumijas pasākumiem nav palielinājusies, turklāt iepriekš plānotie pasākumi ir atcelti. Tā pastāstīja servisa īpašniece Anda Volnere.

"Mainītie ierobežojumi īsti nekādu interesi neradīja.

Jebkurā gadījumā arī pirms Ziemassvētkiem, ja arī bija kādi klienti, pārsvarā uzņēmumi, kuri interesējās par iespējām noorganizēt kādu pasākumu. Finālā tāpat tika pieņemts lēmums drošības labad neorganizēt pasākumus," norādīja Volnere.

Viņa skaidroja, ka īsajā laika periodā pēc valdības lēmuma par ierobežojumu atvieglošanu neko grandiozu sarīkot nevarētu, taču nelielas ballītes organizēt būtu iespējams.

Īpaši situācija uzlabojusies nav arī viesnīcās. Tā norādīja Vecrīgas viesnīcas "Gūtenbergs" vadītājs Sandis Solims. Uz gadumijas laiku esot neliels viesu pieplūdums, tomēr steidzami īpašus pasākumus nerīkos.

"Tagad kaut ko mainīt, atrast pēkšņi muzikantus vai vēl kaut ko, sākt strādāt papildus nav iespējams. Arī viesi nevar. Nu ko – pēkšņi sapirks tagad biļetes uz Rīgu, jo tur viss notiekās? Nē, nekas nenotiek. Jā, varbūt kaut kādiem jauniešiem, kuri tāpat pagrīdē būtu svinējuši vai tie paši ministri, kuri kaut kur būtu gājuši un svinējuši – viņi to varēs izdarīt legāli vienkārši," sacīja Solims.

Viņš skaidroja, ka šogad situācija ar viesiem esot tik bēdīga, ka 31.decembris viesnīcai būs pēdējā darba diena. Tomēr, ja pavasarī vai vasarā situācija uzlabosies, tad tā atkal tiks atvērta.

Kamēr lielus gadumijas pasākumus nerīko, privātās ballītes gan notiks. Viesu mājā "Upesrūķi" vecgada vakars rezervēts jau pusgadu iepriekš, tomēr interesentu zvanus saimnieki saņem nepārtraukti.

"Gadumijas svinības ir pieprasītas. Tur jau citreiz zvana pusgadu iepriekš un rezervē.

Tagad vēl zvana. Kad sākās skolēnu brīvlaiks, tad vispār bija vairāki zvani katru dienu. Un kad studentiem brīvdienas sākās, tad studenti arī zvanīja, gribēja. Bet nu katrs Jaunais gads un vecā gada vakars tiek rezervēts ļoti laicīgi," stāstīja viesu mājas saimnieks Miervaldis Kaļāns.

Viņš skaidroja, ka zvanu skaits palielinājās pēc pagājušās nedēļas valdības lēmuma. Tas gan nemainot to, ka kopumā arī viesu namiem šobrīd neklājas viegli. Visvairāk šobrīd saimniekus satrauc komunālo izmaksu pieaugums, jo ar esošajiem ierobežojumiem peļņa krietni samazinās.

Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis
00:00 / 02:14
Lejuplādēt

Arī Latvijas Restorānu biedrības vadītājs Jānis Jenzis norādīja, ka par spīti iedzīvotāju vakcinācijai šis gads viesmīlības nozarei bijis vēl sliktāks nekā iepriekšējais.

Jenzis daļēji vainoja arī valdību un veselības ministru, jo iepriekš bijis vairāk dialogs ar nozari, tādējādi - arī loģiskāki ierobežojumi. Bet tagad vairāk esot monologs.

Pēc viņa teiktā, ierobežojumu atvieglojumi Jaunā gada svinību laikā īpaši finansiālo situāciju nemainīs, jo lēmums bija pārāk novēlots. Tomēr daļa viesmīlības nozares uzņēmumu steidz rīkot nelielus pasākumus, lai iepriecinātu klientus.

KONTEKSTS:

Valdība sēdē otrdien, 21. decembrī, nolēma, ka kafejnīcas gadumijā varēs strādāt pēc plkst. 23 – visu nakti. Šis lēmums, kā arī atļauja tirdzniecības centriem strādāt arī brīvdienās un svētku dienās raisījis veselības aprūpes ekspertu bažas. Viņi ir neizpratnē, kādēļ nolemts pieņemt šos atvieglojumus laikā, kad pieņemas spēkā Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatība. Epidemiologu prognozes liecina, ka Covid-19 vīrusa daudz lipīgākā omikrona paveida izplatības dēļ sliktākajā gadījumā vienlaikus slimnīcās varētu ārstēties pat līdz 6500 pacientu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti