Panorāma

Ķīna sola pastāvīgu konteinervilcienu satiksmi ar Latviju

Panorāma

Pasniedz gada balvas zivsaimniecībā

Gads pēc "Bistro "Frics""- darba un uguns drošība

Gads pēc «Bistro Frics»: Dokumentus aizvien par maksu palīdz nokārtot «īpaši palīgi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pērn, kad raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” komanda operācijas "Bistro Frics" ietvaros bija nesekmīgi centusies pašu spēkiem tikt galā ar daudzajām uguns un darba drošības prasībām, kolēģi atklāja plašākai sabiedrībai mazāk zināmu biznesa nišu. Ja jaunais uzņēmējs gatavs šķirties no aptuveni pustūkstoša eiro, atradīsies virkne palīgu, kuri gatavi sakārtot visu nepieciešamo dokumentāciju un izpildīt citas prasības, ko kontrolē uzraugošie dienesti.

420 eiro – no šādas summas pirms gada šķīrās “Bistro Frics” komanda, secinot – ar pašu zināšanām un internetā atrodamo informāciju ir par maz, lai tiktu galā ar daudzajām uguns un darba drošības prasībām.

Toties internetā atrodami vairāki desmiti firmu, kas piedāvā sakārtot visus nepieciešamos dokumentus.

Pieprasījums pēc šādiem pakalpojumiem gada laikā acīmredzami mazinājies nav – vēl joprojām tīmeklī atrodama virkne piedāvājumu. Uzdodoties par nelielas tējnīcas īpašniekiem, vienu no firmām uzrunājam, un nosauktā cena – 600 eiro.

"Gan par ugunsdrošību, gan par darba aizsardzību tie ir 300 eiro ar PVN (par katru). Bet tas ir tas pakalpojumus, ko mēs jums varam sniegt – jums pašiem nav jāmācās, jums pašiem nekas nav jādara," saka kādā no šādiem uzņēmumiem.

Par zemāku cenu firma arī piedāvā iziet kursus, kas ļautu ar prasībām mēģināt tikt galā pašiem.

Darba inspekcijā lēš, ka šādu uzņēmumu salīdzinoši nelielajā Latvijas tirgū ir pat 50 vai 60, un inspekcija ik gadu ar tiem tiekas, mēģinot uzlabot sniegto pakalpojumu kvalitāti.

Deviņos gadījumos pēdējo teju divu gadu laikā piemērots arī sods pārāk formālās pieejas dēļ. To, ka nereti biezās dokumentu mapes, ko pārdod par lielu naudu, tiek vienkārši pārkopētas, neiedziļinoties konkrētajā gadījumā, pērn secināja arī "Bistro Frics" komanda.

Darba inspekcijā atzīst – pati sistēma gada laikā mainījusies nav, bet atbalsta materiāli gan nākuši klāt.

Izstrādāts arī elektronisks rīks, ar kura palīdzību jaunais uzņēmējs varot dokumentus sakārtot arī pats.

"Ar šī rīka palīdzību uzņēmējs var pats iziet cauri savam uzņēmumam un atzīmēt tos riskus, ko viņš saprot un kas viņam eksistē," stāsta inspekcijas vadītājs Renārs Lūsis. "Sistēma viņam palīdz novērtēt, kādas ir riska pakāpes, novērtē, cik tas ir bīstams vai nebīstams pēc tā viņa ieraksta, un palīdz sameklēt pretī atbilstoši pasākumus, kas būtu jādara, lai vide būtu droša. Nav vajadzīga nekāda papīru mape 400 lappušu garumā un nekādi 400 eiro," norāda Lūsis.

Inspekcijā arī uzsver – dokumentu noformējums ir sekundārs, galvenais, lai uzņēmējs un viņa darbinieki tiešām zina, kādas prasības jāievēro.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests uzskata – pietiekami iedziļinoties jaunais uzņēmējs var pats tikt galā ar prasību izpildi un dokumentu sakārtošanu, nepiesaistot ārpakalpojumu.

Turklāt no 1. septembra šī kārtība esot atvieglota.

"Ugunsaizsardzības sistēmām – kādreiz bija katrai sistēmai trīs žurnāli, tagad tikai viens žurnāls, divi žurnāli mazāk," salīdzina dienesta Ugsundrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš. "Viss ir apvienots vienā žurnālā. Nav vairs iekšējo krānu pārbaudes žurnāls, veiktā pārbaude jāatzīmē turpat pie krāna, atsevišķs žurnāls nav jāuztur. Tāpat ugunsdzēsības aparātu uzskaites žurnāls vairs nav, kas bija iepriekš," skaidro Lagzdiņš.

Ja uzņēmuma darbinieku skaits pārsniedz 10, tikai ar iedziļināšanos gan tomēr nepietiek – vai nu jāiziet 20 stundu dokumentācijas izstrādes apmācība vai tomēr jāpiesaista ārpakalpojums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti