Eiro fokusā

2020.gadā mainīsies bezdarbnieku pabalstu aprēķināšanas kārtība

Eiro fokusā

Darījumus ar lauksaimniecības zemi Latvijā varēs veikt arī OECD valstu pilsoņi

Valdis Grebežs: amatniecību apvienot ar uzņēmējdarbību ir izaicinājums

Gadatirgos nepiedalos, klients pats atbrauc. Latgales amatnieka Valda Grebeža biznesa stāsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latgales plānošanas reģiona pērnā gada konkursa "Latgales reģiona uzņēmēju gada balva" nominācijas "Gada amatnieks" laureāts un arī Daugavpils novada konkursa "Saimnieks" radošākā amatnieka titula ieguvējs Valdis Grebežs ir individuālais komersants. Grebežs ir amatu meistars keramikā, bet darbojas vēl ar daudziem citiem materiāliem, piedalās izstādēs un jau vairākus gadus nodarbojas arī ar tūrisma biznesu.

Valdis Grebežs ir vairāk pazīstams kā amatu meistars keramikā, taču ar gadiem materiālu, ar ko strādāt, kļuvis arvien vairāk un vairāk.

"Esmu keramiķis, kurš strādā sīkplastikā (..). Tas nozīmē, ka dara visu ar rokām, ne uz podnieka virpas. Laikam tāds esmu vienīgais keramiķis, kurš netaisa podus. Profesionāli strādāju ar koku (..). Izgudroju, kā taisīt dārza skulptūras no gāzbetona, profesionāli strādāju arī ar klūgām, akmeņiem," stāstīja Grebežs.

Kāda ir Grebeža atzinības un veiksmes formula, spējot savienot amatniecību un biznesu? Atbilde meklējama izaicinājumā un savas nišas meklējumā, sacīja amatnieks.

"(..) Biznesā svarīgi ir atrast savu nišu. Ja to atradīsi, kādu laiku tas varētu būt tavs lauciņš. Taču tirgū tomēr ir konkurence, un, lai ietu tālāk, vajag paplašināties, pacelt profesionālo līmeni vai izdomāt, atrast vēl kādu nišu," klāstīja uzņēmējs.

Individuālajam komersantam Daugavpils novada Višķos ir sava darbnīca. Tā ir arī vieta, kur likti pamati tūrisma biznesam.

"Kādreiz bija tikai izstrādājumu pārdošana, bet pirms 10 gadiem sāku domāt par tūrisma biznesu.

Tāpēc es tagad gadatirgos vispār nepiedalos, pat pagājušajā gadā nebraucu uz [gadatirgu] Brīvdabas muzejā, jo bija tik daudz pasūtījumu uz vietas un arī tas tūrisms ļoti daudz [laika] atņēma. Principā klients pats atbrauc un izpērk to, kas ir saražots," klāstīja Grebežs.

Viss virzās uz to, ka ar amatniecību un tūrismu kopā varēs izdzīvot, tomēr bez pamatdarba pagaidām tas ir sarežģīti, atklāja Latgales gada uzņēmējdarbības balvas nominācijā "Gada amatnieks" laureāts, kurš ikdienā ir Špoģu Mūzikas un mākslas skolas direktora vietnieks mācību darbā un vizuāli plastiskās mākslas skolotājs.

Grebeža uzņēmējdarbības ieņēmumi ar katru gadu pieaug, pērn tie bija 15 000 eiro. "Tas ir jūtami, tomēr pilnīgi strādāt kā amatnieks bez pamatdarba uz doto brīdi iespēju es neredzu. Desmit gadus atpakaļ vispār neredzēju, bet tagad jau varu pateikt, ka ir tāds redzējums, ka varētu izdzīvot, bet tomēr drošāk ir, ja ir pamatdarbs," uzskata Grebežs.

Amatniecība kā viens no biznesa veidiem var un arī varētu attīstīties, pārliecināts Grebežs. Svarīgākais esot attīstīties un just atdevi no darītā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti