Gada otrajā ceturksnī kontrabandas cigarešu īpatsvars samazinājies līdz 16,2%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šā gada otrajā ceturksnī cigarešu bez Latvijas akcīzes markām īpatsvars veidojis 16,2%, atsaucoties uz "Nielsen" tukšo cigarešu paciņu pētījumu, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID). Saskaņā ar VID datiem, tas ir zemākais līmenis kopš 2010. gada.

Saskaņā ar "Nielsen" agrāk veiktajiem tirgus pētījumiem, vairāk nek;a 20% Latvijā patērēto cigarešu bija bez Latvijas akcīzes nodokļa markām. Šī gada 2.ceturkšņā rādītāji atspoguļo legālā tabakas tirgus stabilizāciju, norāda VID.

"Tabakas izstrādājumu kontrabanda vienmēr ir bijusi kontrabandas preču saraksta augšgalā, jo ievērojamā cigarešu cenu atšķirība Krievijā, Baltkrievijā un Eiropas Savienības valstīs un attiecīgi iespējamā kontrabandistu peļņa ir pietiekami spēcīgs vilinājums, lai mēģinātu nelegāli ievest cigaretes Latvijā” – atzīst VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Zukulis norāda, ka īpatsvara samazināšanās panākta ar muitas dienestu darbu - ikdienas kontroles pasākumiem, izmantojot tabakas meklēšanas darba suņus un modernu tehnisko aprīkojumu uz ārējām robežām, pilnveidotu riska analīzes sistēmu, regulāru pieredzes apmaiņu ar ārvalstu kolēģiem un citiem preventīviem un kontroles pasākumiem, lai ierobežotu tabakas izstrādājumu un citu preču kontrabandu, kā arī mazinātu nelegālā cigarešu tirgus turpmākā pieauguma riskus.

2019. gada pirmajā pusgadā VID ir izņēmis 97,66 miljonus gabal tabakas izstrādājumu, toskait arī 29 miljonus gabalu cigarešu un vairāk nekā 48 tūkstošus kilogramu tabakas. VID norāda, ka izņemtās tabakas ekvivalents cigaretēs ir 68,6 miljoni gabalu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti