Gada laikā pārtikas cenas pasaulē augušas gandrīz par 40%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pārtikas cenas pasaulē ir piedzīvojušas straujāko kāpumu vairāk nekā desmit gadu laikā. Par to liecina jaunākie ANO aprēķini. Kā norāda ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija, cenu kāpums ir novērojams jau 12 mēnešus pēc kārtas, turklāt to ietekmē ne tikai Covid-19 pandēmijas radītie izaicinājumi, bet arī laikapstākļi dažādos pasaules reģionos.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas sastādītais pārtikas cenu indekss, kas ņem vērā graudaugu, eļļas augu, piena produktu, gaļas un cukura cenas, liecina, ka pārtikas cenas pasaulē maijā kāpušas par 4,8%, salīdzinot ar aprīli.

Savukārt gada laikā, salīdzinot ar pagājušā gada maiju, pieaugums bijis 39,7%. Piemēram, kukurūzas cenas gada laikā augušas gandrīz par 90%.

Cenu kāpums vērojams visās piecās minētajās pozīcijās, liekot indeksam sasniegt augstāko atzīmi kopš 2011. gada septembra.

Šāds kāpums tiek skaidrots ar salīdzinoši zemo ražošanas līmeni, augu eļļas ražošanas apjomu samazinājumu Dienvidaustrumāzijā, sausumu Brazīlijā, kā arī pieprasījuma atjaunošanos daudzās valstīs, piemēram Ķīnā ir strauji kāpis pieprasījums pēc gaļas.

Pandēmijas laika pārvietošanās ierobežojumi ir radījuši tirgus un piegāžu traucējumus, un eksperti raizējas arī par strauju inflācijas kāpumu. Tas savukārt varētu kavēt valstu iespējas pienācīgi ieguldīt ekonomikas atveseļošanā pēckrīzes laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti