Gada laikā par 2,1% paaugstinājušās ražotājcenas Latvijas rūpniecībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas rūpniecībā ražotājcenas šogad jūnijā, salīdzinot ar 2012.gada jūniju, pieauga par 2,1%, informēja Centrālajā statistikas pārvaldē (CSP).

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 1,1%, bet eksportētajai – par 3,1%. Ietekmīgākie cenu pieaugumi bija pārtikas produktu ražošanā (par 3,3%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 2,2%) un koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 2,9%). Lielāko pazeminošo ietekmi atstāja cenu samazinājums atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē (par 7,5%).

Ietekmīgākie cenu pieaugumi salīdzinājumā ar 2012.gada jūniju bija pārtikas produktu ražošanā (par 3,3%), elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 2,2%) un koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 2,9%). Lielāko pazeminošo ietekmi atstāja cenu samazinājums atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē (par 7,5%).

Savukārt 2013.gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,1%, tajā skaitā vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotāju cenas samazinājās par 0,4%, bet eksportētajai produkcijai tās palielinājās par 0,6%.

Nozīmīgākais cenu kāpums galvenokārt siltumenerģijas realizācijas cenas pieauguma dēļ jūnijā salīdzinājumā ar maiju bija elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 1,6%) un gatavo metālizstrādājumu (izņemot mašīnas un iekārtas) ražošanā (par 0,5%). Lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 1,2%), nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 1%) un atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē (par 1,2%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti