Gada inflācija maijā – 3,3%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gada maijā, salīdzinot ar 2018. gada maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 3,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieaugušas par 3,4 % un pakalpojumiem – par 3,1 %.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2019. gada maijā bija par 9,3 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 8,5 %, bet pakalpojumiem – par 11,6 %.

Cenu izmaiņas gada laikā

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2019. gada maijā, salīdzinot ar 2018. gada maiju, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 4,3 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija dārzeņiem (+19,0 %). Gada laikā cenas pieauga arī maizei (+9,7 %), konditorejas izstrādājumiem (+5,1 %), miltiem un citiem graudaugiem (+13,2 %). Cenas palielinājās cūkgaļai (+7,1 %), sieram un biezpienam (+4,1 %), gaļas izstrādājumiem (+9,2 %), šokolādei (+8,2 %), augļu un dārzeņu sulām (+7,3 %), žāvētiem augļiem un riekstiem (+11,4 %). Savukārt lētāki kļuva svaigi augļi (-5,9 %), kafija (-3,4 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,6 %. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 3,7 %, ko galvenokārt ietekmēja alus un stipro alkoholisko dzērienu cenu pieaugums. Tabakas izstrādājumu cenas kāpa vidēji par 6,2 %.

Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 5,1 %. Dārgāka kļuva elektroenerģija, dabasgāze, ūdensapgāde, atkritumu savākšana, mājokļa īres maksa, cietais kurināmais. Vidējais cenu līmenis samazinājās siltumenerģijai.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija degvielai (+7,0 %). Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 7,4 %, benzīns – par 5,5 % un auto gāze – par 13,6 %. Cenas palielinājās personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru aviopārvadājumiem.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,2 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums barībai lolojumdzīvniekiem, televīzijas abonēšanas maksai un ziediem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas pieauga par 4,7 %. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, kuriem vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,5 %.

Būtiska ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija arī telekomunikāciju pakalpojumiem, zobārstniecības pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

Inflācija mēneša laikā - 0,2 %

2019. gada maijā, salīdzinot ar aprīlī, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,2 %. Gan precēm, gan pakalpojumiem cenas pieauga par 0,2 %.

Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis pieauga par 1,5 %. Būtiskākā ietekme uz vidēja cenu līmeņa pieaugumu grupā bija dārzeņiem (+6,7 %). Cenas turpināja palielināties cūkgaļai (+4,4 %). Sadārdzinājās siers un biezpiens (+2,6 %), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+1,4 %), augļu un dārzeņu sulas (+4,6 %), konditorejas izstrādājumi (+1,4 %), svaigās vai atdzesētās zivis (+5,8 %). Savukārt lētāka bija kafija (-2,3 %), jogurts (-2,3 %), mājputnu gaļa (-0,9 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,1 %. Alkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,7 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki vidēji par 0,6 %, ko lielākoties noteica cenu kritums siltumenerģijai par 2,6 %.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 1,3 %. Degvielai cenu līmenis pieauga par 2,9 %, tai skaitā benzīnam – par 3,9 %, dīzeļdegvielai – par 2,5 %. Cenas pieauga arī pasažieru aviopārvadājumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas pieauga par 1,2 %. Dārgāki kļuva viesnīcu pakalpojumi un ēdināšanas pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 2,6 %, ko ietekmēja cenu kritums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Cenas palielinājās frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem.

Būtiska ietekme uz cenu pieaugumu mēneša laikā bija arī barībai lolojumdzīvniekiem, savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, apģērbiem, telekomunikāciju pakalpojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti