Gada inflācija Latvijā aprīlī sasniegusi 3,4%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šā gada aprīlī, salīdzinot ar 2018. gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājies par 3,4 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieaugušas par 3,5%, bet pakalpojumiem - par 3,3%.

CSP dati liecina, ka salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2019. gada aprīlī bija par 9,1% augstākas. Precēm cenas pieauga par 8,2%, bet pakalpojumiem – par 11,4%. Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2019. gada aprīlī, salīdzinot ar 2018. gada aprīli, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 3,2%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+18,4 %). Gada laikā cenas pieauga arī maizei (+10,0%), miltiem un citiem graudaugiem (+9,6%), konditorejas izstrādājumiem (+2,8%). Cenas palielinājās mājputnu gaļai (+3,2%), cūkgaļai (+2,8%), gaļas izstrādājumiem (+4,5%), šokolādei (+4,3%), saldējumam (+4,5%), sviestam (+4,4%). Savukārt lētāki kļuva svaigi augļi (-5,7%).

CSP dati liecina, ka alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 6,0%. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 4,4%, ko galvenokārt ietekmēja alus un stipro alkoholisko dzērienu cenu pieaugums. Tabakas izstrādājumu cenas kāpa vidēji par 8,9%. Gada laikā ar mājokli saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 5,9%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, dabasgāze, ūdensapgāde, atkritumu savākšana, mājokļa īres maksa, cietais kurināmais, siltumenerģija.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija degvielai (+5,7%). Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 6,8%, benzīns – par 3,2% un auto gāze – par 12,4%. Cenas palielinājās personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru aviopārvadājumiem, savukārt lētākas bija lietotas automašīnas.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu cenas pieauga par 4,0%. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, kuriem vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,2%. Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,8%, ko lielākoties ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem. Gada laikā lētāka kļuva autotransportlīdzekļu apdrošināšana (-5,5%).

Būtiska ietekme uz cenu kāpumu gada laikā bija arī telekomunikāciju pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, zobārstniecības pakalpojumiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās apaviem. Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 0,9%

Šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,9%. Precēm cenas pieauga par 1,1%, bet pakalpojumiem – 0,3%. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, kā arī cenu kritumam ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5 %. Būtiskākā ietekme uz vidēja cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+8,6 %) un kartupeļiem (+6,8%), galvenokārt nelabvēlīgo laika apstākļu izraisītā piedāvājuma samazināšanās ietekmē. Atbilstoši tendencēm pasaules tirgū, cenas pieauga cūkgaļai (+2,5%). Sadārdzinājās mājputnu gaļa (+1,7%), gaļas izstrādājumi (+2,0%). Cenas pieauga arī kafijai (+4,0%), maizei (+0,8%) un jogurtam (+1,6 %). Savukārt lētāki bija svaigi augļi (-4,1%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (-1,9%), siers un biezpiens (-1,5%), konditorejas izstrādājumi (-1,4 %) un svaigas vai atdzesētas zivis (-6,1%).

Apģērbu un apavu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 7,4%. Sezonai raksturīgu cenu kāpumu visvairāk ietekmēja cenu pieaugums apaviem par 19,2%. Apģērbi sadārdzinājās vidēji par 3,9%, norāda CSP. Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 1,2%. Degvielai cenu līmenis pieauga par 2,2%, tai skaitā benzīnam – par 4,7%, dīzeļdegvielai – par 0,9%. Cenas pieauga arī pasažieru aviopārvadājumiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, barībai lolojumdzīvniekiem un televīzijas abonēšanas maksai. Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 1,6%, ko ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Būtiska ietekme uz cenu pieaugumu mēneša laikā bija arī stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, farmaceitiskajiem produktiem, mobilā tālruņa pakalpojumiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās alum, tabakas izstrādājumiem un vīnam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti