Gada inflācija janvārī 2,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Janvārī vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā, salīdzinot ar 2016.gada janvāri, palielinājās par 2,9%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 2,8% un pakalpojumiem – par 3,1%.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017.gada janvārī, salīdzinot ar 2016.gada janvāri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, sakaru grupai, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 6,2 %. Cenas pieauga svaigiem dārzeņiem, sieram un biezpienam, augļiem, cukuram, sviestam, skābajam krējumam, pienam, konditorejas izstrādājumiem, cūkgaļai, kefīram, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, svaigām vai atdzesētām zivīm, jogurtam, saldumiem, šokolādei un gaļas izstrādājumiem. Savukārt lētāki kļuva kartupeļi.

Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 5,1%. Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,9%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Apģērbiem cenas gada laikā samazinājās par 4,1%, apaviem – par 3,4 %.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 5,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 14,9%. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem un pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem.

Vidējais cenu līmenis telekomunikāciju pakalpojumiem palielinājās par 5,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Lētāki bija interneta piekļuves pakalpojumi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, atkritumu savākšanai, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Cenas samazinājās siltumenerģijai un dabasgāzei.

Inflācija mēneša laikā 0,1 %

2017.gada janvārī, salīdzinot ar 2016.gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1%. Precēm cenas palielinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,4%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām janvārī bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,7%. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem. Sadārdzinājās siers un biezpiens, gaļa un gaļas izstrādājumi, augļi, sviests, skābais krējums, piens, šokolāde, olas, cukurs, kafija, svaigas vai atdzesētas zivis. Savukārt cenas samazinājās augļu un dārzeņu sulām, jogurtam.

Atlaižu un izpārdošanu ietekmē apģērbiem cenas samazinājās par 10,6 %, apaviem – par 6,5 %.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,6 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 4,2 %. Lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Vidējais cenu līmenis atpūtas un kultūras grupā mēneša laikā samazinājās par 1,0 %, ko noteica cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un barībai lolojumdzīvniekiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupai vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,5 %. Noslēdzoties akcijām cenas pieauga personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija dabasgāzei, mājsaimniecības tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, atkritumu savākšanai, tabakas izstrādājumiem. Cenu samazinājums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Saskaņā ar Latvijas Bankas prognozi 2017.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis būs par 1,6% augstāks nekā 2016.gadā. Šogad straujāku cenu kāpumu prognozē piena produktiem, degvielai un nelielā apjomā arī apkurei. Tomēr ekonomisti saista ar galvenokārt pozitīvām tendencēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti