Gada inflācija Igaunijā septembrī samazinājusies līdz 23,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada inflācija Igaunijā septembrī samazinājusies līdz 23,7%, salīdzinot ar 24,8% augustā, liecina valsts statistikas departamenta piektdien publiskotie dati.

Salīdzinot ar pagājušā gada devīto mēnesi, preču cenas Igaunijā palielinājušās par 19,9%, bet pakalpojumu cenas kāpušas par 31%.

Statistiķi norādīja, ka gada salīdzinājumā patēriņa cenas Igaunijā septembrī visvairāk ietekmēja ar mājokli saistīto izmaksu pieaugums, kas veidoja vairāk nekā 40% patēriņa cenu kāpuma. Gāzes cena gada laikā augusi par 255,2%, cietais kurināmais kļuvis par 118,3% dārgāks, elektrība mājsaimniecībām sadārdzinājusies par 105,5% un siltumapgāde kļuvusi par 62,9% dārgāka.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieaugums veidoja ceturto daļu no kopējā patēriņa cenu pieauguma. No pārtikas produktiem gada laikā visvairāk sadārdzinājies cukurs – par 86,2%, kā arī milti un putraimi – par 76% un garšvielas – par 61,4%.

Benzīna cenas Igaunijā septembrī bijušas par 28,5% lielākas nekā pirms gada, bet dīzeļdegviela kļuvusi par 52,2% dārgāka.

Salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas Igaunijā pagājušajā mēnesī palielinājušās par 0,3%, kas seko 2,3% mēneša inflācijai augustā. Mēneša laikā vislielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām bija mājokļa un pārtikas produktiem, kā arī apģērbu un apavu sezonas izpārdošanu beigām un jaunās sezonas preču nonākšanai tirgū. Septembrī salīdzinājumā ar augustu dīzeļdegviela Igaunijā sadārdzinājās par 4,7%, bet benzīna cena saruka par 1,5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti