Gada inflācija Igaunijā jūnijā sasniegusi 21,9%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada inflācija Igaunijā jūnijā pieaugusi līdz 21,9%, salīdzinot ar 20% maijā, ceturtdien ziņoja valsts statistikas birojs.

Salīdzinot ar pagājušā gada sesto mēnesi, preču cenas Igaunijā palielinājušās par 17,9%, bet pakalpojumu cenas kāpušas par 29,7%.

Statistiķi norādīja, ka gada salīdzinājumā patēriņa cenas Igaunijā jūnijā visvairāk ietekmēja ar mājokli saistīto izmaksu pieaugums, kas veidoja 40% patēriņa cenu kāpuma. Elektrība mājsaimniecībām kļuvusi par 129,6% dārgāka, centrālapkure sadārdzinājusies par 62,7% un pa cauruļvadiem piegādātās dabasgāzes cena augusi par 228,3%, savukārt cietā kurināmā cena augusi par 77,3%.

Tāpat patēriņa cenu pieaugumu jūnijā gada izteiksmē ietekmēja pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieaugums. No pārtikas produktiem gada laikā vislielāko cenas pieaugumu piedzīvoja kartupeļi, kas kļuvuši par 111,5% dārgāki, olas sadārdzinājušās par 61,9%, svaigas zivis kļuvušas par 57,6% dārgākas, miltu un graudaugu cenas augušas par 54,8%.

Benzīna cenas Igaunijā jūnijā bijušas par 51,1% lielākas nekā pirms gada, un dīzeļdegvielas cenas kāpums sasniedzis 67,3%.

Salīdzinājumā ar maiju patēriņa cenas Igaunijā pagājušajā mēnesī palielinājušās par 2,7%, kas seko 1,9% mēneša inflācijai maijā. Mēneša izteiksmē vislielākā ietekme uz inflāciju bija ar degvielu saistīto cenu kāpumam. Benzīns mēneša laikā sadārdzinājās par 9,9% un dīzeļdegvielas cena pieauga par 8,4%. Elektrība mājsaimniecībām kļuva par 11,3% dārgāka, bet cietais kurināmais - par 6% dārgāks. Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu sadārdzinājums veidoja gandrīz piektdaļu no kopējā patēriņa cenu kāpuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti