Gada inflācija Igaunijā jūlijā pieaugusi līdz 22,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gada inflācija Igaunijā jūlijā pieaugusi līdz 22,8%, salīdzinot ar 21,9% jūnijā, piektdien ziņoja valsts statistikas birojs.

Salīdzinot ar pagājušā gada septīto mēnesi, preču cenas Igaunijā palielinājušās par 17,7%, bet pakalpojumu cenas kāpušas par 33,1%.

Statistiķi norādīja, ka gada salīdzinājumā patēriņa cenas Igaunijā jūnijā visvairāk ietekmēja ar mājokli saistīto izmaksu pieaugums, kas veidoja vairāk nekā 40% patēriņa cenu kāpuma. Elektrība mājsaimniecībām kļuvusi par 142,9% dārgāka, centrālapkure sadārdzinājusies par 62,7% un pa cauruļvadiem piegādātās dabasgāzes cena augusi par 235,4%, savukārt cietā kurināmā cena augusi par 80,1%.

Tāpat patēriņa cenu pieaugumu jūlijā gada izteiksmē ietekmēja pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieaugums, kas veidoja piekto daļu no kopējā patēriņa cenu indeksa kāpuma. No pārtikas produktiem gada laikā visvairāk – par 72,3% – sadārdzinājušies milti un graudaugi, svaigu zivju cenas pieaugums bijis par 59%, olas sadārdzinājušās par 56,7%, makaronu produktu cena kāpusi par 43,1% un cukurs kļuvis par 40,3% dārgāks.

Benzīna cenas Igaunijā jūlijā bijušas par 39,1% lielākas nekā pirms gada, un dīzeļdegvielas cenas kāpums sasniedzis 60,1%.

Salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas Igaunijā pagājušajā mēnesī palielinājušās par 1,9%, kas seko 2,7% mēneša inflācijai jūnijā. Mēneša izteiksmē vislielākā ietekme uz inflāciju bijusi ar mājokli un pārtiku saistīto produktu cenu kāpumam. Elektrība mājsaimniecībām mēneša salīdzinājumā kļuvusi par 15% dārgāka, bet gāze – par 22,5% dārgāka. Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu sadārdzinājums veidojis piektdaļu no kopējā patēriņa cenu kāpuma. Benzīns mēneša laikā kļuvis par 5,2% lētāks, un dīzeļdegvielas cena kritusies par 2,9%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti