Panorāma

"Rīgas satiksmei" no pašvaldības budžeta tiks 130 miljoni eiro

Panorāma

Tīnūžu šosejā kontrolēs braukšanas vidējo ātrumu

Nepieredzēti liels deklarāciju skaits

Gada ienākumu deklarāciju iesniedz rekordliels iedzīvotāju skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) 1. martā līdz plkst.16 kopā iesniegtas 66 498 gada ienākumu deklarācijas, kas ir lielākais skaitlis pēdējos gados.

VID norādīja, ka arvien vairāk iedzīvotāju deklarāciju izvēlas iesniegt elektroniski, un līdz plkst.16 VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) saņemtas 65 673 deklarācijas, bet  klātienē Rīgas klientu apkalpošanas nodaļā pieņemtas 825 deklarācijas. 

EDS lietotāju aktivitāte sākās jau no pusnakts, kad pirmajās 15 minūtēs pēc pusnakts sistēmā bija vairāk nekā 26 000 lietotāji, kas ir trīs reizes vairāk nekā pirms gada. Tomēr vislielākā aktivitāte bija vērojama dienas pirmajā pusē, kad 38 000 tūkstoši lietotāju vienlaicīgi centās iesniegt deklarācijas EDS. Salīdzinot ar 2018. gadu, tas ir aptuveni četras reizes lielāks vienlaicīgi pieslēgušos lietotāju skaits. 

Lielā pieprasījumu daudzuma dēļ sistēma no rīta bija uzkārusies, bet no plkst.11 tās darbs ir stabilizēts, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" skaidroja VID pārstāvji. 

Dienestā lielo aktivitāti skaidro ar vairākiem iemesliem:

  • deklarācijas iesniegt palicis vienkāršāk,
  • cilvēki satraucas, vai nav pārmaksāti nodokļi,
  • cilvēki nodokļu atmaksu vēlas saņemt ātri.

VID gan nodokļu atmaksu veic likumā noteiktajā kārtībā un nav likumsakarības, ka, pirmajam iesniedzot deklarāciju, arī pirmajam tiks atmaksāta nodokļu pārmaksa.

Dienesta pārstāvji Latvijas Radio skaidroja, ka šogad cilvēki arī vairāk iesniedz čekus par attaisnotiem izdevumiem.

VID atgādina, ka 1. marts ir tikai deklarācijas iesniegšanas datuma sākums un pat tie iedzīvotāji, kuriem deklarācija par 2018. gadu jāiesniedz obligāti, to var izdarīt līdz pat 2019. gada 1. jūnijam ieskaitot. Arī VID vadītāja Ieva Jaunzeme 1. marta rītā aicināja cilvēkus nesteigties ar deklarāciju iesniegšanu, jo sistēma var neizturēt.

Savukārt, tie iedzīvotāji, kuri vēlas tikai atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par ārstniecību, izglītību un citiem attaisnotajiem izdevumiem, deklarāciju par 2018. gadu var iesniegt visa 2019. gada laikā, kā arī vēl divus ar pusi gadus pēc tam, proti, līdz pat 2022. gada 16. jūnijam.

Naudu, kas iztērēta par zālēm un medicīnas precēm, atgūt nevar. Aizvien biežāk esot novērojama tendence, ka iedzīvotāji pievieno aptieku čekus. Tos neatmaksā.  Savukārt tie, kam saistībā ar progresīvās nodokļa likmes vai diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu, radusies nodokļa starpība, deklarācija jāiesniedz līdz šī gada 3. jūnijam. Paziņojumu par nodokļu starpības summu, kas jāatmaksā valsts budžetā, un atmaksas kārtību saņems arī tie, kuri deklarāciju iesnieguši nebūs. Bet, iesniedzot čekus par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, var samazināt vai pilnībā nosegt maksājamo summu, ja tāda izveidojusies. 

KONTEKSTS:

Gada ienākumu deklarācijas par 2018. gadu VID sāk pieņemt piektdien, 1. martā. Pērn ieviestās nodokļu reformas rezultātā ir ieviesta progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, kā arī būtiski mainītas attaisnoto izdevumu normas, jo var deklarēt lielākus viena gada izdevumus par ārstniecību un izglītību. Daži var saņemt nodokļu atmaksu, bet citiem var rasties nodokļu parāds. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti