Gada deflācija maijā - 0,1%; salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas augušas par 0,1%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vidējais cenu līmenis gan precēm, gan pakalpojumiem 2013. gada maijā, salīdzinot ar 2012. gada maiju, samazinājās par 0,1%. Salīdzinot ar aprīli, maijā vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1%. Precēm vidējais cenu līmenis nemainījās, bet pakalpojumiem pieauga par 0,3%.

Jau ziņots, ka patēriņa cenu līmenis šā gada aprīlī, salīdzinot ar 2012.gada aprīli, samazinājās par 0,4%. Precēm cenas samazinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem - par 0,3%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, nemainījās. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,1%, bet pakalpojumiem nemainījās.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī bija palielinājies par 1,2%.

Patēriņa cenas 2012.gadā palielinājās par 1,6%. Tai skaitā precēm cenas pieauga par 2%, bet pakalpojumiem - par 0,5%.

Pēc CSP datiem, sezonālu faktoru ietekmē dārzeņu un kartupeļu cenas maijā salīdzinājumā ar aprīli pieauga par vidēji 7,2%. Sadārdzinājās arī augļi - par 3,5%, sulas un atspirdzinošie dzērieni - par 2,9%, savukārt lētāka kļuva maize - par 5,9%, piens un piena produkti - par 1,6%, tēja un kafija - par 3,5%.

Pārvaldē informēja, ka maijā par 0,9% pieauga alkoholisko dzērienu cenas, īpaši stiprajiem dzērieniem un alum. Transporta grupā cenas samazinājās degvielai par 2,6%, aviobiļetēm – par 1,5%. Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami apģērbiem, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās personīgās aprūpes precēm.

Savukārt gada laikā - šā gada maijā salīdzinājumā ar pagājušā gada maiju - lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām bija cenu kritumam transporta precēm un pakalpojumiem, sakaru pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam pārtikai.

CSP vēstī, ka pārtikas grupā cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem (+15,2%), svaigai gaļai (+4,2%), cepumiem un konditorejas izstrādājumiem (+3,7%), augļiem (+2,6%), savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai (-5,9%), olām (-9,9%), maizei (-3,2%), pienam un piena produktiem (-1,4%). Transporta grupā gada laikā cenas samazinājās degvielai par 6,2%, automašīnām – par 4,7%.Savukārt telekomunikāciju pakalpojumi gada laikā kļuva par 6,8% lētāki.

CSP atzīmē, ka pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, tabakas izstrādājumiem, apģērbiem. Lētākas kļuva audio, video, foto un datu apstrādes iekārtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti