G7 finanšu ministri vienojušies par globālā minimālā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaules septiņu industriāli attīstītāko demokrātiju jeb G7 finanšu ministri sestdien sanāksmē Londonā vienojās par globālā minimālā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieviešanu. Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks paziņoja, ka nodokļa likme būs ne mazāka par 15%. Amerikas Savienotās Valstis ierosināja ieviest globālo minimālo uzņēmuma ienākuma nodokli, lai iegrožotu lielo starptautisko uzņēmumu centienus maksāt pēc iespējas mazākus nodokļus. Jaunais nodoklis varētu ietekmēt tādus tehnoloģiju milžus kā “Google” un “Amazon”.

G7 finanšu ministri vienojušies par globālā minimālā uzņēmumu ienākumu nodokļa ieviešanu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

G7 valstu – ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Kanādas, Itālijas un Japānas – finanšu ministri šodien Londonā pēc divas dienas ilgušām apspriedēm atbalstīja multinacionālo kompāniju aplikšanu ar globālo minimālo uzņēmumu ienākuma nodokli, lai cīnītos pret izvairīšanos no nodokļiem.

Ministri arī vienojās, ka globālā minimālā uzņēmumu ienākuma nodokļa likme būs ne mazāk par 15%, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gandarījumu par noslēgto vienošanos pauda Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks.

Riši Sunaks par G7 finanšu ministru vienošanos
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

“Pēc gadiem ilgušām diskusijām G7 finanšu ministri ir noslēguši vēsturisku vienošanos reformēt globālo nodokļu sistēmu, lai padarītu to atbilstošu globālajam digitālajam laikmetam. Vēl būtiskāk ir panākt, lai tā būtu godīga un pareizie uzņēmumi maksātu pareizos nodokļus pareizajās vietās. Godīguma princips ir tas, ko mēs šodien sasniedzām, lai nodrošinātu vienādu spēles laukumu visa veida uzņēmumiem. Vienalga, vai uzņēmums ir reģistrēts nodokļu paradīzē vai arī tā ir tehnoloģiju kompānija, mēs radīsim visiem vienādus noteikumus un integrēsim taisnīguma principu globālajā nodokļu sistēmā,” britu finanšu ministrs Riši Sunaks sacīja intervijā televīzijas kanālam “Sky News”.

Pašlaik daudzi lielie tehnoloģiju uzņēmumi ir izvietojuši savus galvenos birojus valstīs, kurās ir zemāki nodokļi. Tas nozīmē, ka uzņēmumi maksā tikai vietējās nodokļu likmes, neraugoties uz to, ka ienākumi ir gūti arī citās valstīs.

Globālā minimālā uzņēmumu ienākuma nodokļa mērķis ir nodrošināt to, ka kompānijas maksā lielākus nodokļus valstīs, kurās tie pārdod savus produktus un pakalpojumus, nevis tur, kur tie deklarē savu ienākumus.

G7 arī vēlas izskaust nodokļu konkurenci starp valstīm un nodokļu paradīžu izmantošanu.

Nodokļa atbalstītāji apgalvo, ka tas ļaus iekasēt valdībām visā pasaulē miljardiem dolāru, ko varēs izmantot, lai atmaksātu Covid-19 krīzes laikā uzkrātos parādus.

Sarunas par globālā minimālā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieviešanu turpināsies nākammēnes gaidāmajā G20 valstu sanāksmē.

Jau vairākus gadus Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD centās panākt globālā minimālā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieviešanu, lai tādējādi iegrožotu lielo starptautisko korporāciju centienus maksāt pēc iespējas mazākus nodokļus.

Iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps aktīvi pretojās šai idejai, baidoties, ka tas pasliktinās citās valstīs strādājošo amerikāņu uzņēmumu pozīcijas. Taču pēc prezidenta Džo Baidena nākšanas pie varas Vašingtonas attieksme pret globālo minimālo uzņēmumu ienākuma nodokli kļuva daudz pielaidīgāka.

ASV finanšu ministre Dženeta Jelena aprīlī paziņoja, ka šāds nodoklis būtu jāievieš, lai panāktu pasaules ekonomikas uzplaukumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti