Frankfurtē publiskota jaunā 20 eiro banknote

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidents Mario Dragi ECB galvenajā mītnē Frankfurtē otrdien publiskoja jauno 20 eiro banknoti un paziņoja, ka tā tiks laista apgrozībā 2015. gada 25. novembrī.

Jaunās banknotes hologrammā iestrādāts inovatīvs pretviltošanas elements – logs ar portretu, tas ir novatorisks risinājums banknošu izgatavošanas tehnoloģijā. Aplūkojot banknoti pret gaismu, logs kļūst caurskatāms un tajā no abām banknotes pusēm redzams mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Tāpat kā uz jaunās 5 eiro un 10 eiro banknotes, arī uz jaunās 20 eiro banknotes ir smaragdzaļš skaitlis un ūdenszīmē iestrādāts Eiropas portrets.

"Logs ar portretu ir patiesi novatorisks risinājums banknošu izgatavošanas tehnoloģijā. Tas ir Eirosistēmas paveiktā darba rezultāts, kas vērsts uz to, lai arī turpmāk nodrošinātu eiro banknošu aizsardzību pret viltošanu. Tas stiprinās 338 miljonu eirozonas iedzīvotāju uzticēšanos savām banknotēm," izteicās prezidents Mario Dragi. Eiro banknotes tagad lieto 19 valstīs, un to kopējā nominālvērtība ir 1 000 miljardi eiro.

Jaunā 20 eiro banknote ir trešā banknote Eiropas sērijā, kura pakāpeniski aizstāj pirmo eiro banknošu izlaidumu, kas nonāca apgrozībā 2002. gadā. Eiropas sērijas 5 eiro banknote tika izlaista 2013. gada maijā un 10 eiro banknote – 2014. gada septembrī. Jaunajai 20 eiro banknotei laika gaitā sekos jaunā 50 eiro, 100 eiro, 200 eiro un 500 eiro banknote.

20 eiro banknote ir viena no visbiežāk lietotajām eiro banknotēm. Tā plaši pieejama bankomātos, to pieņem daudzos tirdzniecības automātos un biļešu automātos, un mazumtirgotāji tirdzniecības vietās bieži pārbauda tās autentiskumu ar nelielu autentiskuma noteikšanas iekārtu palīdzību.

Lai palīdzētu banknošu iekārtu ražotājiem un pārējām iesaistītajām personām sagatavoties jaunās 20 eiro banknotes laišanai apgrozībā, ECB un Eirosistēmas centrālās bankas laikus sniegušas informāciju un nodrošinājušas piekļuvi jaunajām banknotēm iekārtu testēšanas un pielāgošanas vajadzībām. Uzsākta Partnerības programma – līdzīga programmai, kura tika īstenota 2013. gadā saistībā ar jauno 10 eiro banknoti un apvienoja vairāk nekā 300 partneru visā Eiropā. Tā sniegs papildu informāciju, lai palīdzētu ražotājiem nodrošināt banknošu apstrādes iekārtu un autentiskuma noteikšanas iekārtu savlaicīgu sagatavošanu banknošu laišanai apgrozībā 2015. gada 25. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti