Francija pieņem digitālo nodokli tehnoloģiju milžiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Francijas parlaments pieņēmis jaunu digitālo nodokli, kas ir vērsts pret tehnoloģiju gigantiem. Šāds solis sperts, neskatoties uz ASV kritiku.

Jaunais nodoklis, kas būs 3% apmērā no valstī gūtajiem ieņēmumiem, tiks piemērots tādām tehnoloģiju kompānijām kā "Google", "Amazon", "Facebook" un "Apple".

Šāds lēmums pieņemts laikā, kad pieaug sabiedrības neapmierinātība ar  bagāto uzņēmumu praksi nodokļos maksāt pašu minimumu. Plānu par nodokli Francijas valdība prezentēja jau martā.

"Mēs visi varam vērot ekonomisko gigantu parādīšanos, kuriem ir monopola iezīmes.

Tie ne tikai vēlas kontrolēt maksimālo datu apjomu un ar tiem pelnīt naudu, bet arī iet tālāk un, izmantojot robus likumos, izvairīties no nodokļiem.

Nākotnē, iespējams, tās izmantos instrumentus, lai radītu savu valūtu. Es uzskatu, ka mūsu un visu ievēlēto amatpersonu atbildība ir  cīnīties pret kompānijām, kuras varētu kļūt par privātām valstīm un kurām būtu tiesības, bet nebūtu ierobežojumu un kontroles," paziņoja Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs.

Nodoklis ietekmēs interneta pakalpojumu uzņēmumus, kuru tirdzniecības apjoms pārsniedz 750 miljonus eiro pasaulē un 25 miljonus eiro Francijā. Tādējādi tiek pasargāti jaunie un mazie uzņēmumi.

Oficiālā Parīze jau iepriekš norādīja, ka ar jauno nodokli cer jau šogad iekasēt 400 miljonus eiro, bet nākamgad - 650 miljonus eiro.

Tomēr pret likumu asi iebilst Amerikas Savienotās Valstis (ASV), un Vašingtona ir sākusi negodīgas tirdzniecības prakses izmeklēšanas procedūru. ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laitaizers pauda bažas, ka nodoklis ir negodīgs un vērsts pret amerikāņu kompānijām. Tas attiecas tikai uz lielajiem uzņēmumiem jomā, kur ASV firmas ir globālas līderes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti