Francijā nodokļu krāpšanas lietā, iespējams, iesaistīta «Rietumu banka»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Kādai Latvijas komercbankai un tās Parīzes pārstāvniecības vadītājam Francijā izvirzītas apsūdzības līdzdalībā par krāpšanos ar nodokļiem, kurā iesaistīta arī interneta vietne "France Offshore", kas piedāvā izveidot ārzonas kompānijas un optimizēt nodokļus, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Kādai Latvijas komercbankai un tās Parīzes pārstāvniecības vadītājam Francijā izvirzītas apsūdzības līdzdalībā par krāpšanos ar nodokļiem, kurā iesaistīta arī interneta vietne "France Offshore", kas piedāvā izveidot ārzonas kompānijas un optimizēt nodokļus, vēsta ziņu aģentūra AFP. Lai gan netiek atklāts lietā iesaistītās bankas nosaukums, Finanšu un kapitāla tirgus komisijā Latvijas Radio atzina, ka no Latvijas komercbankām vienīgi "Rietumu bankai" ir pārstāvniecība Francijā. Savukārt bankā atzina vien to, ka ir pratināts kāds tās darbinieks.

Francijā izmeklēšana nodokļu krāpšanas lietā sākta pagājušā gada vidū. Tā kā apsūdzētie darbojušies arī Latvijā, izmeklēšana esot veikta arī šeit. Par to plašāku informāciju Valsts policijā Latvijas Radio piektdien informāciju nepaspēja sagatavot. Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir saņēmusi informāciju par kādas Latvijas komercbankas atsevišķu klientu jautājumiem Francijā un komisijā ir sākta pārbaude, klāstīja banku uzrauga pārstāve Laima Auza.

Likums gan liedz komisijai atklāt bankas nosaukumu, tomēr citām Latvijas bankām pārstāvniecību Francijā neesot. "Rietumu banka" paziņojumā biržai norādīja, ka uz piektdienu "Rietumu banka" nav saņēmusi pretenzijas no Francijas varas iestādēm. Tomēr bankai ir zināms, ka notiekošās izmeklēšanas ietvaros ir nopratināts bankas darbinieks.

Latvijas Radio, vairākas reizes zvanot uz "Rietumu bankas" pārstāvniecību Parīzē, ieslēdzās vien automātiskais atbildētājs.

Uz "Rietumu bankas" iespējamo saistību ar nodokļu krāpšanas lietu norāda arī bankas saikne ar interneta vietni "France Offshore". Tā un vairāki tās darbinieki arī ir apsūdzēti nodokļu krāpšanas lietā. "France Offshore" mājaslapa pirms diviem gadiem ziņoja par "Rietumu bankas" Parīzē atvērto pārstāvniecību.

Tāpat mājaslapā ievietots video sižets, kur uzņēmuma vadītājs Nadavs Bensusāns apmeklē Rīgu un ierodas arī "Rietumu bankā", lai tiktos ar tās viceprezidentu Ruslanu Stecjuku. Stecjuks video sižetā demonstrē laikraksta "Dienas Bizness" vāku ar savu foto, kas pierādot bankas svarīgumu uzturēšanās atļauju ieguvē Latvijā. Arī "France Offshore" blogā pirms gada sāka piedāvāt jaunu pakalpojumu - uzturēšanās atļaujas iegūšanu Latvijā, lai iegūtu tās nodokļa maksātāju statusu.

Kompānijas saistību ar Latviju parāda arī Francijas žurnāla "Commerce International" pērn rakstā minētais, ka šis kompānijas klientu faili tiek glabāti Latvijā, jo Rīgas birojā tiek nodrošināta visa kompānijas operatīvā darbība, tā garantējot uzņēmuma klientu anonimitāti. Ierodoties uz internetā norādīto "France Offshore" adresi Rīgā, Vaļņu ielā 19, Latvijas Radio pārliecinājās, ka biroja ārdurvis bija slēgtas un norāžu par biroja esamību namā nebija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti