Francijā izlietais spāņu vīns liek iesaistīties Eiropas Komisijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lauksaimnieku protesti notiek ne tikai Briselē – tā Francijas dienvidos vīndari, protestējot pret krietni lētāko spāņu vīnu, ķērušies pie dramatiskām metodēm un pat likuši iesaistīties Eiropas Komisijai (EK), lai pasargātu preču un pakalpojumu brīvu kustību Eiropas Savienībā (ES).

Uz autoceļa Francijā stāv paliels bariņš vīriešu. Viņi noraugās, kā, jautri guldzēdams, no autocisternām uz ceļa līst vīns – gan sarkanvīns, gan baltvīns, kura putas pelēko asfaltu krāso maigā šampanieša dzeltenā krāsā. Viens no jaunajiem vīriešiem sporta jakā ar oranžas krāsas baloniņu uz sudraboti spožās vīna cisternas uzraksta "Neatbilstošs vīns".

Vīrieši uz ceļa ir Francijas dienvidrietumu vīndari. Viņi, protestējot pret Spānijas vīna uzvaras gājienu pašā Francijā, ir apturējuši piecas spāņu vīna autocisternas un no tām turpat uz ceļa izlējuši vīnu, kura pietiktu, lai sapildītu apmēram 90 000 pudeļu.

Frederiks Ruanē, Odas departamenta vīndaru apvienības prezidents, portālam "Eironews" skaidroja, kādēļ vīndari Francijā nav apmierināti: "2015. gadā ieveda 7,2 miljonus hektolitrus ārzemju vīna. Mēs to nevaram pieņemt, mums ir aizdomas par krāpšanos!" 

Francijas vīndariem ir aizdomas, ka Spānijas lētais vīns patiesībā nemaz nav no Spānijas – vīns, iespējams, tiekot ievests no Dienvidamerikas un tad uzdots par Eiropas vīnu.

Šī nav pirmā reize, kad franču vīndari ķeras pie krasām metodēm – Francijas dienvidos jau gadu desmitiem darbojas paramilitārā vīndaru grupa – reģionālā vīna darīšanas aktīvistu komiteja vai CRAV , kas laiku pa laikam nodedzina, demolē vai spridzina ārvalstu vīnu pārstāvniecības, valsts iestādes un pat pārtikas veikalus.

Situāciju par nepieņemamu jau nodēvējis Spānijas ārlietu ministrs Hose Manueals Garsija-Margalo. Viņš solās, ka uzbrukumus izvērtēs EK. ES jau darbojas tā dēvētie zemeņu noteikumi. Tie tapuši pēc tam, kad 90.gados Francijas zemnieki uzbruka kravas auto, kas veda zemenes no Spānijas.

Noteikumi paredz, ka ES dalībvalstīm ir jāveic visi nepieciešamie pasākumi, lai neļautu privātpersonām kavēt preču brīvu kustību ES.

EK pārstāve Lusija Kodē uzsvēra, ka komisija ir informēta par uzbrukumiem un jau ir pieprasījusi informāciju Francijai. Kodē norāda, ka zemeņu noteikumu ietvaros prasīta ir gan papildu informācija par uzbrukumiem, gan par to, kas tiek darīts, lai uzbrukumi neatkārtotos.

"Francija atbildēja mums, skaidrojot situāciju, un norādīja, ka viņiem ir izdevies novērst vēl vienu uzbrukumu preču pārvadātājiem dažas dienas vēlāk. Papildus varu pateikt, ka mēs runājam gan ar Spānijas, gan ar Francijas pārstāvjiem, lai nodrošinātu, ka vienotais tirgus ES tiktu saglabāts," teica Kodē.

Ņemot vērā mediju ziņojumus, ka laikā, kamēr franču zemnieki lēja ārā spāņu vīnus, policija esot vienkārši stāvējusi un skatījusies, visdrīzāk, negadījumi atkārtosies. It īpaši tādēļ, ka Francijas vīndari ir solījuši turpināt protestus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti