Francijā gaidāmi plaši autovadītāju protesti pret degvielas cenām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Francija sestdien, 17.novembrī, gaidāmi plaši protesti, kuros autovadītāji paudīs neapmierinātību pret augošajām degvielas cenām. Uzvilkuši spilgti dzeltenās vestes, kuras izmanto, lai brīdinātu par satiksmes traucējumiem, šoferi bloķēs ceļus, tiltus un maksas autostrāžu kabīnes. Akcija sākās sociālajos tīmekļos un ātri vērsās plašumā, sagādājot pamatīgas galvassāpes Francijas varas iestādēm.

Francijā gaidāmi plaši autovadītāju protesti pret degvielas cenām
00:00 / 02:37
Lejuplādēt
Akcija "Dzeltenās vestes" Francijā sākās jau piektdien, 16.novembrī, un ar plašu vilni turpinās arī nedēļas nogalē. Dzeltenās vestes saskaņā ar Francijas satiksmes noteikumiem ir jāuzvelk tad, kad transporta līdzeklis ir sabojājies un apstājies, bet vadītājam ir nepieciešams izkāpt no auto, to salabot vai gaidīt palīdzību.

 

Taču tagad šoferi to velk, lai simboliski norādītu, ka nevarēs turpināt ceļu, ja degvielas cenas valstī kāps. Kustība sākās sociālās saziņas vietnē "Facebook", kur īsā laikā sekotājos pieteikušies tūkstošiem cilvēku. Tās nodoms ir bloķēt ceļus, tiltus un maksas ceļu nodevu vietas visā valstī. Cik plaši šie protesti būs, Francijas varas iestādes nav spējušas aptvert, jo cilvēku aktivitātei sociālās saziņas vietnēs nav iespējams izsekot.

Saskaņā ar Francijas varas iestāžu vēstīto, demonstrācijas valstī varēšot notikt netraucēti, taču valdība ir devusi rīkojumu policijai iejaukties un izklīdināt protestētājus, ja tiks bloķēti ceļi.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir aizstāvējis nākamgad plānoto degvielas cenas kāpumu, sakot, ka tas ir nepieciešams, reaģējot uz procesiem pasaulē. Francijā jau aizvadītajā gadā dīzeļa cena pieauga par 23% un benzīna par 15%, un tagad cenas pieaugums ir plānots attiecīgi 6% un 3% apmērā.

Makrona valdība saka, ka šis ir ceļš, lai iedrošinātu cilvēkus izvēlēties videi draudzīgākus transportlīdzekļus, kas patērē daudz mazāk degvielas, īpaši dīzeli, kas Francijā ir tik populārs.

"Cilvēki, kuri iebilst pret degvielas cenu pieaugumu, ir tie paši, kuru sūdzas par izplūdes gāzēm un to, ka cieš viņu, bērni,” sacīja prezidents Makrons.

Taču kritiķi iebilst, ka degvielas cenu celšanās visvairāk ietekmē tos iedzīvotājus, kuri ir atkarīgi no autotransporta, piemēram, lai no laukiem nokļūtu uz darbu pilsētā. Šī neapmierinātība atkal ir uzjundījusi runas, ka Makrons ir bagāto francūžu prezidents un ir aizmirsis par vienkāršajiem iedzīvotājiem laukos.

Arī Makrona opozīcijas partijas izmanto šo noskaņojuma noti. Makrona sīvākā konkurente labēji radikālā Marina Lepēna sociālās saziņas vietnē "Twitter" iedrošina protestētājus pulcēties lielā skaitā.

Ekonomikas ministrs Bruno Lemērs ir ilgi skaidrojis un kampaņojis par to, ka tiem iedzīvotājiem, kuri apmainīs savu ar dīzeli darbināmo automašīnu pret videi draudzīgāku spēkratu, šajā gadījumā saņems atlaides. Valsts jau piešķir atvieglojumus tiem Francijas iedzīvotājiem, kas automašīnas vai nu iznomā, vai pērk elektroautomobīļus, taču vairums norāda, ka tas ilgtermiņā nepalīdz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti