Pēcpusdiena

LAVKA aicina uz iedvesmojošām sarunām

Pēcpusdiena

Latvijā viesojas Deivids Deiviss - Lielbritānijas «Brexit» ministrs

Starptautiskajā gidu dienā Rīgas gidi rīko protesta zibakciju

FOTO: Zibakcijā «Rīgas gidu melnā diena» protestē pret sertifikāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Otrdien, 21.februārī, - dienā, kad visā pasaulē atzīmē Starptautisko gidu dienu, Rīgas gidi pulcējās zibakcijā pie Rīgas domes ēkas Rātslaukumā, lai protestētu pret prasību iziet gidu profesionālās pilnveides programmu gida sertifikāta atjaunošanai.

Daudzi gidi šogad cerēja atjaunot sertifikātu, balstoties uz savām zināšanām un profesionālo darba pieredzi. Taču saskaņā ar prasībām, kas stājās spēka pirms trim gadiem, sertificēties var tikai tie gidi, kuri apguvuši licencētu tūristu gidu profesionālās pilnveides programmu. Tas nozīmē, ka vairākiem gidiem jāapgūst papildus 160 akadēmiskās stundas licencētā gidu profesionālās pilnveides programmā, lai atjaunotu sertifikāciju.

Latvijas Profesionālo gidu asociācijas locekle un sertificēta gide Aija Spura Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja, ka zibakcijā otrdien piedalījušies tie gidi, kuri varēja to izdarīt un kuriem pēc mēneša sertifikācijas prasības sagādās problēmas.

Pašlaik nav datu, cik daudzus gidus skars sertifikācijas prasības, taču sertifikācijas komisijas pārstāve gidiem esot norādījusi, ka tādu gidu neesot daudz. Lai noskaidrotu to, cik daudzus tad skars sertifikācija, Spura nosūtījusi vēstules Rīgas gidiem, aicinot atsaukties tos, kam būs problēmas.

"Un saņēmu daudzas vēstules, apmēram 60. Bija ari telefona zvani un atsauksmes internetā. Un visi kā viens runā, ka nav sertificēti kursi izieti pirms 2014. gada, kad notika gidu sertifikācija, nav augstākās izglītības dažādu iemeslu dēļ," teica Spura.

Pēc viņas teiktā, Rīgas gidu sertifikācijā obligāti ir nepieciešama augstākā izglītība - tūrismā vai jebkurā citā jomā. Tāpat jāuzrāda apliecība par izietiem sertificētiem gida kursiem. "Un tikai tad varēs strādāt par gidiem," teica Spura,

paužot neizpratni par to, ka cilvēkiem, kas gadiem strādā par gidu, tagad atkal nāksies iet mācīties to, ko viņi jau zina.

Tikmēr Rīgas Tūrisma attīstības biroja pārstāve Anna Blaua Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" sacīja, ka gidu sertifikācija sākās 2014.gadā un tā nosaka, ka gidiem jāatbilst piektās kvalifikācijas līmenim. Tas nozīmē, ka gidiem jābūt atbilstošai augstākajai izglītībai.

"Tanī brīdī [2014.gadā] mēs bijām gana pretimnākoši un informējām jau savlaicīgi katru gidu individuāli par lietām un kursiem, kas viņiem šo trīs gadu laikā būtu jāapmeklē," klāstīja Blaua, norādot, ka līdz šim atļauju turpināt darbu saņēmuši vairāki desmiti gidu.

Pēc Blauas teiktā, līdz šim trīs gadu laikā no nozares asociācijām nav saņemtas nekādas pretenzijas pret sertifikāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti