VIDEO: Rīgā piketē Baltkrievijas protestējošo iedzīvotāju atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Trešdien, 12. augustā, no plkst.18 līdz 20 Rīgā, Elijas ielā 18, pie Jēzus baznīcas iepretim Baltkrievijas vēstniecībai notiek pikets Baltkrievijas protestējošo iedzīvotāju atbalstam. 

"Aicinām pulcēties, paužot atbalstu iedzīvotāju tiesībām balsot atklātās vēlēšanās un nosodot vardarbības lietošanu sabiedrības apspiešanai," teikts organizatoru paziņojumā

Latvijas Televīzijas (LTV) žurnāliste Ina Strazdiņa no piketa ziņoja, ka protesta pasākumā pulcējušies vairāki simti cilvēku, un akcijas atbalstītāji turpina nākt. 

Cilvēkiem ir plakāti ar uzrakstiem krievu un angļu valodā, kas vēsta "Baltkrievija pelnījusi pārmaiņas", "Rokas nost no Svetlanas Tihanovskas", "Brīvību Baltkrievijai". Plakāti ir ieturēti Baltkrievijas karoga krāsās – balti un sarkani, cilvēki arī atnesuši pie vēstniecības baltas un sarkanas rozes. 

Pie Baltkrievijas vēstniecības pulcējušies arī cilvēki, kam par notiekošo kaimiņvalstī ir pretējs viedoklis, – Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko atbalstītāji. Taču viņi ir mazākumā, un vairums pauž vārdus "Brīvību Baltkrievijai", “Mēs par tautu”. Notiekošo uzrauga policisti.

Piketa dalībnieks Edvards stāstīja, ka “atnācis, lai atbalstītu savus baltkrievu draugus, jo viņus drausmīgi represē.

Šauj uz viņiem gan ar gumijas, gan īstajām lodēm. Uz visiem bez izņēmuma – bērniem, pieaugušajiem. To nedrīkst pieļaut!”

Bet piketa dalībniece Alla atzina - nedomāja, ka viņas  zemē var notikt tāds  vājprāts. “Mans vīrs ir latvietis, un jaunākā meita ir šeit, bet vecākā – Baltkrievijā. Un es viņai katru dienu zvanu un lūdzu nekur neiet. Līdz vēlai naktij skatos ziņas par to, kas notiek ar manu tautu. Cilvēki nenāk ar akmeņiem un nūjām, viņi vienkārši grib zināt patiesību, kuras nav,” klāstīja Alla.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dalībniekus uzrunāja arī Tautas frontes līderis Dainis Īvāns

“Acīmredzot arī Saeimai ir jāseko iniciatīvai, ko tikko izvirzīja Ukrainas augstākā rada. Ir jāpieņem rezolūcija, ka mēs neatzīstam Baltkrievijas vēlēšanas un to kliķi, kas ir sagrābusi varu pēc šīm vēlēšanām. Mums ir jānosaka vismaz personālās sankcijas pret Lukašenko un bandītiem, kas ir ap viņu, kas šauj uz savu tautu.

Mums ir jābūt kopā ar baltkrieviem, jo arī mūsu tālākā gaita Eiropā, mūsu labklājība ir atkarīga no mūsu kaimiņvalsts demokrātijas, no baltkrievi brāļu brīvības. Žive Belarus!” uzrunā sacīja Īvāns.

Režisore un rakstniece Kristīne Želve savukārt stāstīja, ka viņai Baltkrievijā dzīvo kolēģi, “diezgan laba paziņa Vitebskā, ar ko es sarakstījos. Tā kā es zinu no iekšpuses, kā viņa jūtās. Viņi nejūtas labi. Katrā ziņā viņi ir ļoti pateicīgi par atbalstu.”

“Mēs redzam, ka cilvēkus, kuri iestājas par godīgām vēlēšanām, sit, viņiem brauc virsū ar mašīnām. Un dažādā veidā viņi tiek piekauti. Un tas nevar nevienu atstāt vienaldzīgu,” uzsvēra akcijas organizatore, bijusī Saeimas deputāte Lolita Čigāne. 

Piketu organizē fiziska persona, un tajā piedalīšoties no 40 līdz 50 cilvēkiem.  

KONTEKSTS:

Baltkrievijā iedzīvotāji protestē pret svētdien notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Saskaņā ar Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas sniegto informāciju, ilggadējais prezidents Aleksandrs Lukašenko saņēma 80,23% atbalstu, bet viņa galvenā konkurente, opozīcijas pārstāve Svetlana Tihanovska – 9,9%.

Baltkrievijā trešo nakti pēc kārtas notika protestētāju un drošības spēku sadursmes. Vietējie mediji ziņo, ka nesankcionēti protesti notika vairākos Minskas rajonos, kā arī citās Baltkrievijas pilsētās. Daudzviet atkal tikuši piekauti un aizturēti cilvēki. No policijas vardarbības cietuši arī autovadītāji un žurnālisti. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti