Forumā diskutēs par izaicinājumiem un risinājumiem naudas atmazgāšanas novēršanai un ēnu ekonomikas samazināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Trešdien, 9. martā, plkst. 10.00–13.00 tiešsaistē norisināsies augsta līmeņa forums “Kurp ved naudas li(ī)kumi jeb ceļš uz drošām finansēm Latvijā”.

Tajā valsts amatpersonas un eksperti izvērtēs naudas atmazgāšanas novēršanas jomā paveikto, analizēs tendences un riskus, kā arī diskutēs par turpmākajiem darbības virzieniem naudas atmazgāšanas novēršanai un ēnu ekonomikas samazināšanai, informēja foruma rīkotāji – Finanšu izlūkošanas dienests (FID) sadarbībā ar Iekšlietu ministriju.

Pēdējo četru gadu laikā Latvija ir veikusi nozīmīgas reformas naudas atmazgāšanas novēršanai, pasargājot valsti no iekļaušanas FATF augsta riska valstu jeb tā sauktajā “pelēkajā” sarakstā. Vienlaikus globālā un arī vietējā mērogā rodas arvien jaunas tendences un izaicinājumi, ar ko jārēķinās gan naudas atmazgāšanas novēršanā, gan ēnu ekonomikas apkarošanā.

“Pēdējo gadu laikā Finanšu izlūkošanas dienests, likuma subjekti un tiesībsargājošās iestādes ir lieliski apvienojušas spēkus, lai atmaskotu finanšu noziegumus un nepieļautu to tālāko negatīvo ietekmi uz valsts ekonomiku. Bet noziedzīgā pasaule nesnauž, un, tiklīdz vienas durvis tiek aizvērtas, tā meklē citas,” norāda Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa.

Kā piemērus viņa izceļ noziegumus virtuālajā vidē, tajā skaitā krāpšanu aktualizēšanos un noziegumus, kas veikti, izmantojot virtuālās valūtas, un citus. Ņemot vērā notikumu traģisko attīstību Ukrainā un tam sekojošo pasaules valstu reakciju sankciju formā, arī turpmāk gaidāmi jauni izaicinājumi, ko var izraisīt Krievijas īstenotā kara sekas.

Ilze Znotiņa uzsver, ka tādēļ tiesībsargājošajām iestādēm jāturpina pilnveidot gan vietējā, gan starptautiskā sadarbība, jo finanšu noziegumiem ir pārrobežu raksturs.

Forumā valsts amatpersonas, politikas veidotāji, pašmāju un ārvalstu eksperti izvērtēs līdz šim paveikto naudas atmazgāšanas novēršanas jomā un analizēs nākotnes tendences, kurp virzāmies un kam gatavoties gan vietējā, gan globālā mērogā. Īpaša uzmanība tiks pievērsta ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumiem.

Analizēs un diskutēs:

  • Kāda ir naudas atmazgāšanas novēršanas situācija Latvijā: paveiktais, aktuālie riski un nākotnes tendences.
  • Kāda ir pelēkās un noziedzīgi iegūtās naudas ietekme uz uzņēmējdarbības vidi, investīciju piesaisti un tautsaimniecības konkurētspēju.
  • Ēnu ekonomika Latvijā: pašreizējā situācija un tendences.
  • Kā attīstīt draudzīgu uzņēmējdarbības vidi.
  • Globālās tendences naudas atmazgāšanas novēršanas jomā, un ar ko rēķināties.

Forumu ikgadējās kampaņas “Zini naudas li(ī)kumus” ietvaros organizē Finanšu izlūkošanas dienests (FID) sadarbībā ar LR Iekšlietu ministriju.

Foruma programma

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti