Panorāma

Notiek Saulkrastu džeza festivāls

Panorāma

Bēgļu uzņēmšanas plānu izstrādās īpaša darba grupa

"Food Union" samazinās piena iepirkuma cenu

«Food Union» samazinās piena iepirkuma cenu; zemnieki pieļauj protestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Viens no lielākajiem Latvijas piena iepircējiem “Food Union” grupa, kas līdz šim nodrošināja visaugstāko piena iepirkumu cenu, no augusta to vairs nevarēs nodrošināt. Lopkopji pieļauj, ka šim solim drīz sekos arī citi pārstrādātāji, padarot jau tā piena krīzes dēļ parādos slīgstošo zemnieku dzīvi nepanesamu. Latvijas zemnieki neizslēdz iespēju rīkot protestus. 

 

Vairāki desmiti neapmierinātu Vidzemes lielāko piena ražotāju pulcējās "Food Union" grupai piederošā "Valmieras piena" telpās, lai lemtu par tālāko sadarbību. Tiesa, arī šīs dienas tēma nebija nekāda priecīgā. Uzņēmums nolēmis samazināt piena iepirkuma cenu par 7,5%, jeb 1,5 centiem litrā, tādējādi sekojot pasaules biržās valdošajam piena cenu kritumam.

Kaut tikšanās sāktonēji bija pieteikta kā atklāta, Latvijas Televīzija tajā netika ielaista.

Pēc tikšanās zemnieki uzsvēra – kopš gada sākuma piena iepirkuma cena sarukusi teju par 50% un tālāks kritums jau var būt kritisks.

"Manā saimniecībā tas nozīmē ļoti lielus zaudējumus, kas bijuši gada laikā. Es esmu liels un mums ir vairāk nekā 500 govju. Tas jau mums ir nozīmējis zaudējumus, ko es jau esmu piegādātājiem parādā, un šis nākošais solis ir slīkstošam cilvēkam pie kājas vēl piekarināts akmens," stāsta zemnieku saimniecības "J.Gerkens" pārstāvis Mārtiņš Gerkens.

Zemnieki uzskata, ka bez globālās krīzes piena tirgū Latviju nopietni ietekmējis arī Krievijas noteiktais pārtikas embargo.

"Par cik tas ir veidojies politisku apstākļu pēc, mēs prasīsim palīdzību valdībai un mēģināsim sarunāt tikšanos ar ministru, kas ir mūsu tiešais pārstāvis valdībā, un vest sarunas – kas ir iespējams. [..] Nebūtu jāsagaida bankroti vai izpārdoti ganāmpulki, jo to atjaunošana prasīs lielus resursus," uzskata “Zilūžu” saimniecības īpašnieks Jānis Grasbergs.

Krievijas noteiktā embargo dēļ šobrīd problēmas ir arī "Food Union" grupai, kuras īpašnieki iepriekš cerēja lielu daļu ražotās produkcijas pārdot tieši šajā tirgū. Kaut tiek meklēti jauni tirgi, ātri pārorientēties nevar. Vienīgais, ko zemniekiem sola pārstrādātājs – neraugoties uz pārprodukciju, pirkt pienu tādā pašā apmērā.

"Ļoti pārdzīvojam izveidojušos situāciju ar mūsu sadarbības partneriem un mēs meklējam kopīgus risinājumus šim grūtajam brīdim.  [..] Ja mēs redzēsim, ka tas ir nepieciešams Latvijas piena nozarei, mēs esam gatavi iepirkt vēl vairāk svaigpienu, lai to pēc tam pārstrādātu piena pulverī, ko nodot Eiropas Savienības intervences programmā," teica "Food Union" valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Kaut lielākā daļa lopkopju aizvien cer, ka sadarbībā ar Zemkopības ministriju izdosies rast veidu, kā līdzēt grūtībās nonākušajiem piena ražotājiem, viņi brīdina - ja lūgums pēc palīdzības netiks saklausīts, sekos līdzīgi protesti kā Francijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti