Aktuāli

Dagnija Lejiņa par tehnoloģiju konferenci "Digital Freedom Festival"

Aktuāli

Cilvēks ziņu virsrakstos. Uguņošanas dizaina meistars K.Kalniņš par simtgades uguņošanu

Darba devējiem darba sludinājumos jānorāda arī atalgojums

«Fontes»: Darba devējus satrauc prasība darba sludinājumos uzrādīt algas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas darba devējus satrauc lielākoties divas lietas saistībā ar Latvijā ieviesto prasību darba sludinājumos uzrādīt algas apmēru, intervijā Latvijas Radio atzina personālvadības konsultāciju un pētījumu kompānijas "Fontes" vadītāja Anta Praņēviča.

Pēc viņas teiktā, saistībā ar jauno prasību darba devējiem izaicinājumu ir vairāk nekā ieguvumu. Viens, par ko darba devēji vairāk satraucas, ir esošo darbinieku reakcija. Pat ja uzņēmumā ir ļoti sakārtota atalgojuma sistēma ar konkrētu atalgojuma amplitūdu attiecīgajam amatam, būs darbinieki, kuru atalgojums šajā amplitūdā atradīsies augstāk un kuru zemāk. Tāpēc uzņēmējiem ir jābūt gataviem skaidrot darbiniekiem atšķirīgo atalgojumu amplitūdu.

"Un ir uzņēmumi, kas tam ir gatavi, bet vēl vairāk Latvijā ir uzņēmumu, kas tam nav gatavi," teica "Fontes" vadītāja,

norādot, ka šāda situācija var izraisīt daudz neauglīgu diskusiju, kā arī darbinieku motivācijas samazināšanos vai nesaprašanos savā starpā. 

Praņēviča skaidroja arī, ka pašlaik darba devējiem Latvijā ir grūti piesaistīt darbiniekus, un, nosakot atalgojuma griestus, ļoti labi kandidāti, un uz kuriem varētu izdarīt izņēmumus, sludinājumā minētā nepietiekami augstā atalgojuma dēļ, visticamāk, nemaz nepieteiksies uz attiecīgo pozīciju.

Praņēviča norādīja, ka šogad nereti redzētas situācijas, kad darba devējiem darbinieku piesaistē nācies piekāpties un atalgojums jaunajam darbiniekam ir jānosaka augstāks, nekā piedāvāts.

"Līdz ar to [..] aizpildīt esošās vakances [darba devējiem] var būt vēl sarežģītāk," teica "Fontes" vadītāja.

Viņa norādīja, ka jaunieviestā prasība darba devējiem pašlaik radījusi vairāk problēmu un bažu nekā ieguvumus. Iespējams, darba tirgus pats būtu nonācis līdz nepieciešamībai sludinājumos uzrādīt algas apmēru, jo jau iepriekš atsevišķi uzņēmumi darba sludinājumos uzrādīja atalgojuma līmeni. 

KONTEKSTS:

Saeima 1. novembrī galīgajā lasījumā atbalstīja Darba likuma izmaiņas, kas paredz to, ka darba sludinājumos turpmāk būs jānorāda arī attiecīgā amata darba algas amplitūda. Potenciālā bruto darba alga jānorāda mēneša vai gada griezumā vai arī kā stundas tarifa likme.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti